ČETRDESETI ROĐENDAN FESTA-a

Nebojša Đorđević   Vesti

Pre 40 godina, 8. januara 1971. godine otvoren je prvi medjunarodni filmski festival Fest, manifestacija koja je odmah stekla ogromnu popularnost i dugo bila glavni prozor u svet za filmofile tadašnje Jugoslavije.

Prvo izdanje Festa održano je od 8. do 16. januara sa glavnim programom u Domu sindikata, u to doba najreprezentativnijoj sali u Beogradu, kao i u bioskopu “Kozara”, uz prateće programe u Domu omladine, a sadržaj je u potpunosti opravdao upečatljivi slogan - “Hrabri novi svet”.

Počelo je sa kultnim filmom Roberta Altmana “M E S S”, nastavilo se projekcijama ostvarenja koja danas predstavljaju klasiku kao što su “Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, “Konje ubijaju, zar ne?” Sidnija Polaka, “Sumrak bogova” Lukina Viskontija, “Goli u sedlu” Denisa Hopera, uz filmove i drugih slavnih autora Luisa Bunjuela, Erika Romera, Federika Felinija…

Na prvom Festu prikazani su i domaći, u to vreme ideološki proskribovani filmovi “Zaseda” Živojina Pavlovića i “Lisice” Krste Papića.

Ovakav program naprečac je osvojio publiku, karte su planule, na šta su hitro reagovali tapkaroši, a prisustvo na Festu postalo je pitanje prestiža.

Glavna zasluga pripada filmskom kritičaru i publicisti Milutinu Čoliću, koji je godinu dana ranije priredio reviju inostranih filmova u Dvorani kulturnog centra, uz odličan odziv gledalaca.

Kako je u knjizi “Fest, odbrojavanje” zabeležio Milan Vlajčić, uspeh revije pokrenuo je zamisao o osnivanju festivala, a ideju je prihvatio tadašnji potpredsednik grada Beograda Milan Vukos.

Čolić je postao prvi umetnički direktor i selektor Festa, predsednik Saveta festivala bio je reditelj Aleksandar Saša Petrović, a selektor specijalnog noćnog programa, pod indikativnim naslovom “Konfrontacije”, Dušan Makavejev.

Medju gostima prvog Festa bile su zvezde Marija Šel i Liv Ulman, Denis Hoper, Danijel Olbricki…

Dizajn festivala i plakat osmislio je Slobodan Mašić. Na televiziji se pojavio novi “format” - emisija “Hronika Festa”, koju je svake večeri tokom trajanja festivala vodio Slobodan Novaković.

Narednih godina popularnost Festa je rasla, mada sjaj i čudo prvog izdanja nisu ponovljeni. U zavisnosti od naše društvene situacije, ali i godišnje ponude svetske kinematogafije, bilo je različitih faza padova i uspona, pa čak i perioda kada Fest nije održavan - u vreme sankcija medjunarodne zajednice prema SRJ početkom 90-ih godina.

Tako ove godine očekujemo tek 39. Fest. Prema najavi organizatora - Direkcije Festa, biće održan od 25. februara do 6. marta, sa glavnim programom u “Sava centru”.

Proslava “rodjendana” ili 40. godišnjice otvaranja prvog Festa, medjutim, nije planirana.

Izvor: B 92Postavite komentar