Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RADIONICA ABASA KJAROSTAMIJA

Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, iranski režiser Abas Kjarostami (70) održao je u četvrtak radionicu za studente i mlade reditelje u okviru Festivala „Kustendorf“ na Mećavniku, nakon premijernog prikazivanja njegovog novog filma „Overena kopija“.

Kjarostami, koji je svojom prepoznatljivom poetikom, suptilnim balansom izmedju narativnog i dokumentarnog stila, pričama iz svakodnevnog života, zavredio divljenje publike i kritičara širom sveta, u svom novom ostvarenju govori o odnosu muškarca i žene, roditelja i dece, o umetnosti kroz odnos originala i kopije.

U razgovoru sa studentima, novinarima i filmskim stvaraocima, Kjarostami je objasnio da je film baziran na istinitoj priči koju je doživeo pre više godina, medjutim, dodao je on, taj odnos muškarca i žene, predstavljen u filmu, je univerzalan bez obzira o kom narodu, kulturi ili religiji je reč.

Poznat po tome što u svojim filmovima obično ne angažuje profesionalne glumce, insistira na improvizaciji, spontanosti, bez uredjenog seta, studente i novinare je najviše interesovalo kako je njegovo iskustvo u radu sa zvezdom francuske i svetske kinematografije Žilijet Binoš i na koji način je uspeo da emocije glavnih likova u potpunosti približi gledaocima.

Kjarostami je rekao da je još pre 10 godina obećao Binoš da će snimati zajedno film i kada joj je ispričao priču o stvarnom mestu i ljudima, odmah je pristala.

„Nije se ponašala uopšte kao profesionalna glumica i zvezda, bila je opuštena, ali nije želela da improvizuje, iako sam to tražio od nje. Smatrala je da je scenario savršen takav kakav jeste“, objasnio je Kjarostami.

Radila je iz svog srca, nije to bila samo gluma, verovala je u ulogu“, kazao je reditelj i otkrio publici da je baš u tom periodu Binoš raskinula svoju vezu pa je i to, po njegovom mišljenju, uticalo da ona oseti usamljenost glavne junakinje i za svoju odličnu interpretaciju nagradjena je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu.

Partner francuskoj glumici u filmu je operski pevač Viljem Šimel, kome je ovo prva filmska uloga, ali Kjarostamiju je saradnja sa njim bila lepo iskustvo.

Kjarostami je ispravio posetioce i rekao da „Overena kopija“ nije njegov prvi film koji je snimio van Irana, jer je pre više godina snimao u Ugandi.

Priznajući da ipak najviše voli da snima u svojoj zemlji, na svom jeziku, gde je u ulozi i reditelja i producenta i gde mu niko ne traži scenario, Kjarostami je rekao da ga je snimanje u Italiji, na francuskom, italijanskom i engleskom jeziku, ohrabrilo da svoj sledeći film radi u Japanu.

Na pitanje novinara o uhapšenom iranskom reditelju Džafaru Panahiju, Kjarostami je izrazio uverenje da će ga iranska vlada ubrzo osloboditi, jer to „nije sudska kazna, već izliv gneva“.

„Novinari me stalno napadaju da dok je Džafar u zatvoru, ja putujem po svetu. Ja ne znam šta mogu da uradim da mu pomognem. Svi filmski stvaraoci u Iranu imaju velike probleme. Ja već 10 godina nemam dozvolu za snimanje i moji filmovi se ne prikazuju tamo“, rekao je ogorčeno slavni režiser, dobitnik više od 70 svetskih priznanja.

„Ja živim u Iranu i volim svoju zemlju, samo tamo mirno spavam, ali imam odgovornost i prema vama i Emiru Kusturici koji me je pozvao da dodjem“, dodao je on.

Na pitanje o savetu mladim rediteljima i studentima režije, on je rekao da ne vredi davati savete, jer ih niko ne sledi, ali da je bitno kao što kaže glavni lik njegovog filma, da vam je stalo do nečega ili nekoga.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *