Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIČE KAMENI GRAD ZA SLAVNOG PISCA

Obeležavanje 50 godina od Nobelove nagrade Ivi Andriću

VIŠEGRAD – Ako se Ive Andrića kulturna javnost seti samo kada su aktuelne razne godišnjice, onda se u Višegradu od Andrića ne može pobeći. Ipak, malo ko u ovom gradiću juče nije primetio da se dešava nešto čudno.

Povodom 50. godišnjice uručenja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću za roman „Na Drini ćuprija“, u Višegradu su se skupili ministri iz Srbije i BiH, i zajedno s rediteljem Emirom Kusturicom pozvali na dostojno obeležavanje ovog velikog jubileja.

Kusturica je u Višegrad došao s obližnjeg Mećavnika, gde je u toku festival „Kustendorf“, a glavni razlog njegovog učešća u projektu obeležavanja jubileja jeste namera da ekranizuje roman „Na Drini ćuprija“.

– Pedeseta godišnjica Nobelove nagrade, kao i sve u vezi s Andrićem ubuduće će biti shvatano mnogo ozbiljnije – rekao je Kusturica za „Blic“ nakon sastanka u opštini Višegrad, kojem su prisustvovali i ministri Nebojša Bradić iz Srbije, Sredoje Nović iz Bosne i Hercegovine (ministar civilnih poslova) i ministar kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

– Nema malog naroda koji ima većeg pisca nego što je Ivo Andrić, i to je činjenica. Nijedan drugi mali narod, ne samo slovenski, nema pisca ravnog jednom Tomasu Manu. Za snimanje filma „Na Drini ćuprija“ neophodno je mnogo novca, što znači i državu koja shvata da je kultura neophodan sastojak njenog opstanka. Ohrabruje ideja Milorada Dodika i njegovog tima da se počne rad na Kamengradu, koji će praktično biti scenografija za film. Kao što je Mećavnik zamišljen kao scenografija, a ostao je da živi kao kulturno-turistički objekat, tako će se desiti i sa Kamengradom – rekao je Kusturica, dodajući da će to biti neka vrsta „starijeg i lepšeg Višegrada“, kao prvi takt filma.

Postoji i mogućnost međunarodne koprodukcije ovog filma, ali je još rano za takve dogovore, kaže Kusturica, a među potencijalnim saradnicima ne isključuje ni saradnike iz Turske.

– Kada Andrić govori o ljubavi i mržnji, on kaže da je naš najveći problem što su nam ljubavi jako daleko, a mržnje jako blizu. Zato priča o Istanbulu kao učesniku projekta nije priča o izboru tamošnjih pametnih i bogatih ljudi, nego bi samo bilo pitanje koliko bi odavde bilo opstrukcije – kaže Kusturica.
Plan za film o ćupriji: Emir Kusturica

Na pitanje ko bi bio glavni glumac u filmu, Kusturica kratko odgovara da će to biti most. Osim toga, on otkriva i svoju ideju da interveniše u radnji filma, i to tako što bi se lik Ćorkana rodio tri puta, kako bi lakše bila ispričana priča koja se proteže na čak tri veka. On dodaje da mu nije lako bilo ni da poveže radnju „Undergrounda“, koja se proteže na tridesetak godina, a kamoli trista godina komplikovane bosanske istorije.

Pre nego što su se obratili novinarima, ministri Nović i Bradić su sa Kusturicom obišli učionicu u kojoj je učio Ivo Andrić. Ministar Sredoje Nović rekao je da su se ministar Bradić i on vrlo brzo dogovorili oko svega što će u 2011. biti ključno u vezi sa obeleževanjem Andrićevog jubileja.

– Ministarstvo civilnih poslova će koordinirati tim projektom i mogu da kažem da ćemo odvojiti zanatna finansijska sredstva za to – obećao je Nović.

Ministar Bradić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je baš u Višegradu postignut jedan tako važan dogovor.

– Osim toga, mi smo uputili bitnu poruku. Ovo je zavičaj njegove velike literature, koja je u jednom trenutku došla na najvažnije mesto na svetskoj pozornici, dodelom Nobelove nagrade. To je značajan dokument i Srbije i bivše Jugoslavije, a još nam je važnije koliko će ovo biti podsticaj za kreativce, da bismo imali još bolje čitanje i kulturu – kaže Bradić.

On je ukazao na značaj pojedinaca koji povezuju države i narode Balkana, zbog čega je i sam Andrić svojevrstan kulturni most, zbog čega je važno da se godišnjica ne završi u Višegradu nego i u drugim ex-Yu gradovima, ali i na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu.

Jednu zanimljivu ideju izneo je i ministar kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

– Namera nam je da svakom građaninu Bosne i Hercegovine koji nije pročitao roman „Na Drini ćuprija“ obezbedimo po jedan primerak knjige, pa da je makar pročitaju. Mnogo toga što nam se dešavalo posednjih godina bilo bi izbegnuto da je više ljudi čitalo Andrića – rekao je Kasipović.

Scenografija uz Drinu

Prema planu Emira Kusturice, neposredno pored čuvenog mosta na Drini u Višegradu za tri godine bi trebalo da bude završena gradnja posebnog gradića – Kamengrada, koji će poslužiti kao scenografija za film. Kompleks će obuhvatati crkvu i 55 kuća, u kojima će osim bioskopa i muzeja biti smešten i deo uprave Višegrada. „Ideja nam je da podignemo Trebinje više prema kopnu i da mu dodamo orijentalne drvene aplikacije i napravimo lepši i stariji Višegrad!“, rekao je Kusturica.

Izvor: Blic Online Milan Vukelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *