Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVOREN ČETVRTI KUSTENDORF

Ni hladnoća im ne smeta… Ljubitelji filma i muzike u Drvengradu

Praćen spektakularnim vatrometom, sinoć je u Drvengradu na Mokroj Gori kod Užica otvoren Četvrti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Manifestaciju, koja svake godine u Srbiju dovodi svetski poznate glumce i reditelje, otvorio je ministar kulture Nebojša Bradić, rekavši da ona u domaću i regionalnu kinematografiju unosi svež dah sa mokrogorskih planina.

Početak performansa inspirisanog filmom „Amarkord“ Federika Felinija, kasnio je oko sat i po zbog tehničkih problema izazvanih hladnoćom, što nije sprečilo brojne posetioce da strpljivo, uz rakiju i kuvano vino, sačekaju da na scenu izađu dr Nele Karajlić i grupe „No smoking orkestra“ i „Vrelo“. Pre toga, u uvodnom delu festivala prikazana je druga epizoda dokumentarnog serijala „Zlatne šezdesete“, posvećenog češkom reditelju Otokaru Vavri, koji je i specijalni gost Kustendorfa.

Pored njega, specijalni gosti ove godine biće ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac Gael Garsija Bernal, kao i norveški reditelj Erik Pope. Juče je dodeljena i nagrada za buduće filmove, odnosno nagrada za životno delo iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju, koju mu je uručio Emir Kusturica.

– Kusturicu sam upoznao pre dvadesetak godina u Kanu na crvenom tepihu i veoma se radujem što sam sada njegov gost u Drvengradu, na snežnobelom tepihu – rekao je Kjarostami, čijih će nekoliko filmova biti prikazano u delu programa pod nazivom „Retrospektiva velikana“.

Ovogodišnji filmski program Kustendorfa počeo je prikazivanjem filma „Češki mir“ Filipa Remunde i Vita Klusaka, a u takmičarskom programu biće predstavljeno 20 filmova iz Italije, Libana, Slovačke, Bugarske, SAD, Turske, Hrvatske, Švedske, Švajcarske, Makedonije, Poljske i Srbije. Najboljim autorima će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, dok je ustanovljena i nova nagrada za kameru „Vilko Filać“.

Novina na festivalu je i Kuća pisaca, otvorena povodom 50. godišnjice dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, koja je namenjena dramskim piscima i scenaristima. Muzički program Kustendorfa ne zaostaje za filmskim, a najavljena su gostovanja „Ngoma Afrika benda“ iz Tanzanije, francuskog „Manuška orkestra“, Andrea Vilijamsa iz SAD, kao i Farmera Marketa iz Norveške.

Izvor: Press Online (AG.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *