Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINOTEKA U 2011. OBELEŽAVA 100 GODINA PRVOG SRPSKOG FILMA

Godina domaćeg filma

Scena iz filma „Karađorđe“

BEOGRAD – Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je danas da se u oktobru 2011. godine navršava 100 godina od premijere prvog srpskog igranog filma „Karađorđe“, te je Kinoteka predložila Ministarstvu kulture bogat program aktivnosti za „Godinu domaćeg filma“, koja bi trebalo da bude proglašena povodom tog jubileja.

„Sada se pravi stopostotno digitalizovana verzija ‘Karađorđa’, koja je prethodno rekonstruisana samo analogno. Objavićemo je dogodine kao jedan od tri DVD-a iz kolekcije prvog srpskog producenta Svetozara Botorića“, rekao je on.

U toku je dogovor sa PTT-om o izdanju jubilarne marke sa likom reditelja tog filma i čuvenog glumca Čiča Ilije Stanojevića, a pokrenute su inicijative da se po njemu nazove jedna ulica u Beogradu i da se postavi spomen ploča kod Bezistana (na Terazijama) gde je film sniman.

Knjiga o Čiča Iliji, iz pera Velibora Savića, već je objavljena, a u planu su i knjiga o Botoriću, zatim spomenik Čiča Iliji u njegovoj rodnoj Osečini i druge akcije.

Povodom jubileja, filmski umetnici biće pozvani da izaberu „sto najboljih srpskih filmova“, uključujući i one snimane pre „Slavice“ (prvog filma posle Drugog svetskog rata). Kinoteka će prikazati taj ciklus i prirediti nekoliko tematskih izložbi.

Sumirajući rad u 2010. godini, Zelenović je podsetio da je Kinoteka iz sredstava Ministarstva kulture obavila 60 restauracija srpskih filmova, od „Pop Ćira i pop Spira“ do „Ko to tamo peva“ i da su urađene nove kopije.

* Kao tri strateška cilja u 2011. Zelenović je naveo zaštitu nitratne kolekcije (sa 15.000 filmova iz perioda 1895-1952), podsetivši da je Kinoteka aplicirala kod UNESKO-a da se ta kolekcija stavi na listu svetske baštine, da se Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici zaštiti kao spomenik kulture, sredi i sačuva kao bioskop, kao i da se konačno završi zgrada u Uzun Mirkovoj.

Upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković je najavio da će od iduće godine redovna publikacija sa mesečnim programom Muzeja kinoteke prerasti u časopis. Prvi, probni broj za januar 2011. priredio je Vladimir Ćuk, a tema je „Tajne mača“, kako se zove i januarski ciklus filmova u Muzeju.

Izvor: Tanjug/Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *