PREMINULA PESNIKINJA BELA AHMADULINA

Nebojša Đorđević   Poezija, Vesti

MOSKVA - Ruska pesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je danas u Moskvi u 74. godini, saopštila je njena porodica.

“Bela je imala srčanu krizu”, rekao je agenciji Itar-tas njen suprug Boris Meserer.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline
“nenadoknadiv gubitak”.

“Njeno delo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti”, rekao je Medvedev.

Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolini Moskve u kome su tokom sovjetske epohe živeli brojni umetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak.

Poznata pesnikinja je rođena 10. aprila 1937. u Moskvi; otac joj je bio visoki tatarski funkcioner a majka, poreklom Italijanka, radila je, prema navodima nekih izvora, kao prevodilac u obaveštajnoj službi KGB. Prve pesme Ahmadulina je objavila 1955. u časopisu “Oktobar”.

Godine 1962. objavila je prvu zbirku pesama pod nazivom “Vrpca”. Sredinom 1960-ih, Ahmadulina se suočava sa problemima u svojoj zemlji, i potpisuje, zajedno sa drugim pesnicima i piscima, pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

Nakon pada sovjetskog režima, Bela Ahmadulina je 1993. godine bila potpisnik “pisma 42″ kojim se zahtevala zabrana pokreta i partija komunističke i nacionalističke orijentacije u Rusiji.

Izvor: Blic online /Beta Foto: APPostavite komentar