Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM O PESNICIMA U SERVANTESU

Foto: belgrado.cervantes.es

Dokumentarni film „Želja i stvarnost. Slike i reči pesnika Generacije ’27“ biće prikazan 24. novembra u 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu, a predstaviće ga reditelji Rafael Sarsa i Fernando de Gonsales Kanales.

Film obuhvata jedine sačuvane pokretne slike koje prikazuju velike španske pesnike prve polovine 20. veka, koji su pripadali književnom pokretu „Generacija ’27“, kao što su Federiko Garsija Lorka, Pedro Salinas, Horhe Giljen, Melchor Fernandes Almagro, Fernando Viljalon, Manuel Altoagire, Rafael Alberti, Damaso Alonso….

Film će biti prikazan u originalnoj verziji, na španskom jeziku, bez prevoda, a ulaz je besplatan

Pre 80 godina snimke kamerom „Pathe Baby“ od 9,5 mm načinio je Huan Gerero Ruis – „generalni konzul španske poezije“ kako ga je nazvao Lorka.

Gerero Ruis je bio prijatelj i saradnik protagonista ovog filma i osnivač više književnih časopisa koji su podržavali mlade pesnike „Generacije ’27“.

Nažalost, nije uspeo da realizuje dokumentarac o njima, ali je njegove neobjavljene materijale pronašao Sarsa i sproveo zamisao do kraja.

Dizajner i sineasta Sarsa, slučajno je spasao neobjavljene Gererove sekvence na kojima se vide mahom mladi pesnici. Pregledajući stare filmske trake, koje su spletom okolnosti završile kod njega, naišao je na poznata lica. Shvatio je da se nalazi pred verovatno jedinim sačuvanim video svedočanstvom o ovim pesnicima, budući da je i ono što je postojalo ranije, u španskom građanskom ratu bilo uništeno.

Nakon dugog i komplikovanog procesa restauracije u Španskoj filmoteci, Sarsa je, zajedno sa Gonsalesom Kanalesom, konačno završio ovo ostvarenje.

U flimu se ističu snimci Lorke u Buenos Airesu, kao i intervjui sa Nerudom, Albertijem i Giljenom, dopunjeni fotografijama koje beleže razliccite trenutke njihovih života.

Godine 1983. već ostareli Giljen, i sam pripadnik ove generacije, pogledao je snimke Gerera sadržane u dokumentarcu i ganut onim što je video napisao pesmu „Tajanstveno“ (Misterioso), poslednju u svom životu.

Autori filma ističu da su njegovi stihovi dobili pravi smisao sada, kada je film konačno ugledao svetlost dana i dobio priliku da ponovo oživi najbolje španske pesnike pred nama, pruživši nam priliku da kroz film doživimo ono o čemu je Giljen pisao.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *