Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JOŠ JEDNA VREDNA NAGRADA ZA SPISATELJICU POREKLOM IZ BEČEJA

Švajcarska književnica poreklom iz Vojvodine Melinda Nađ Abonji dobitnica je Književne nagrade Švajcarske za 2010. godinu za roman „Tauben fliegen auf“ (Golubovi uzleću“), preneli su mediji te zemlje.

Pošto je u oktobru nagrađena prestižnom nemačkom književnom nagradom za najbolju knjigu godine na nemačkom jeziku, ta književnica osvojila je i švajcarski žiri, koji je njen roman nazvao „vanrednim književnim delom“.

Poreklom Mađarica, Abonji je rođena 1968. u Bečeju, a sa pet godina s porodicom odlazi u Švajcarsku, gde je studirala nemački jezik i istoriju. Pored toga što se bavi književnošću i muzikom, ona radi kao docent na Visokoj pedagoškoj školi u Cirihu.

Roman prati život jedne mađarske porodice koja je sedamdesetih godina prošlog veka emigrirala iz Vojvodine u Švajcarsku, gde, pokušavajući da se po svaku cenu integriše u novo okruženje, počinje da se bavi gastronomijom.

Švajcarska književna nagrada, uz koju ide i novčani iznos od 50.000 švajcarskih franaka (oko 37.000 evra) dodeljena je danas Melindi Nađ Abonji na sajmu knjiga u Bazelu. Abonji je, s 39 odsto glasova, osvojila i nagradu publike, koja se ove godine dodeljuje prvi put.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *