Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRUŠILA SE KUĆA GLADIJATORA U POMPEJI

Deo čuvene italijanske arheološke i turističke lokacije u Pompejima, poznat kao „Kuća gladijatora“, srušio se danas, ali niko od posetilaca nije povređen. Kuća se srušila u svitanje, u vreme kada nije bilo posetilaca.

Kamena kuća stara 2.000 godina, površine 80 kvadratnih metara, srušila se u vreme kada je lokalitet bio zatvoren, ali je incident ponovo podstakao rasprave koliko je italijanska vlada učinila da obezbedi svetski čuvenu destinaciju.

Kako je preneo Rojters, čuvari su otkrili da se kuća srušila kada su došli ujutru na posao. Pompeji su oštećeni bombama u Drugom svetskom ratu, a lokacija je restaurirana krajem četrdesetih godina prošlog veka.

Veruje se da je kuća gladijatora popustila zbog nedavnih obilnih kiša, naveli su zvaničnici.

* Urušavanje jedne od najvećih atrakcija, „Kuće gladijatora“, otvorilo je i novu debatu o tome da li vlada čini dovoljno da sačuva nacionalno blago Italije.

Pompeji su antički grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina pre nego što su slučajno otkriveni.

U ovoj građevini, koja je bila kasarna ili vežbaonica gladijatora, na zidovima su bili ispisani grafiti u kojima se gladijatori hvale uspesima u borbama, ali i u ljubavi. Poznata je i po zidnom slikarstvu sa vojnom tematikom.

Veruje se da su se gladijatori okupljali u ovoj kući, kao u nekoj vrsti kluba gde su i vežbali i odakle su odlazili u obližnju arenu, odnosno amfiteatar.

Kuća je bila zatvorena za posetioce, ali je bila vidljiva sa ulice. Ona je bila oštećena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, a obnovljena je krajem četrdesetih godina.

Roberto Keki, zvaničnik u Ministarstvu kulture, rekao je da se nakon prvih analiza može reći da su sačuvani delovi freski na donjim zidovima građevine.

* Nekada živ i prometan grad Pompeja uništena je u velikoj erupciji vulkana Vezuv 79. godine nove ere. Grad je delomično otvoren za javnost i svake godine privlači oko 2,5 miliona turista.

Vlada Italije je u julu 2008. godine proglasila „vanredno stanje“ za Pompeju zbog propadanja ovog drevnog grada, upozoravajući da je hitno potrebna intervencija. Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo godinu dana, prikupljena su sredstva i primenjene specijalne mere, ali kritičari kažu da je celi proces loše rukovođen.

Prema rečima Kekija ovaj najnoviji događaj samo potvrđuje da je za Pompeju potreban stalan nadzor i da se ne može rukovoditi merama ad hok.

Arheolozi i istoričari umetnosti stalno ukazuju da su veliki problem nedostatak finansija, loše rukovođenje, bacanje otpada i pljačke. Za turiste problem predstavljaju lažni turistički vodiči i vlasnici parkinga, kao i psi lutalice.

Arheolozi su iskopali oko dve trećine grada, odnosno površinu od 66 hektara. Prva ozbiljna iskopavanja počela su pre 260 godina. U ovom drevnom gradu živelo je oko 13.000 ljudi.

Izvor: Blic Online/TANJUG , SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *