“ŽIZELA” U NOVOJ GLUMAČKOJ PODELI

Ana Čizmar   Kultura, Vesti

Foto: www.narodnopozoriste.co.rs

Baletski umetnici Dalija Imanić i Jovica Begojev nastupiće prvi put u glavnim ulogama u klasičnom baletu Adolfa Adama “Žizela” koji će biti izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u petak, 5. novembra.

Balet “Žizela” u koreografiji i režiji Leonida Lavrovskog iz Boljšoj teatra u Moskvi, na repertoaru Narodnog pozorista je od 1957. godine.

Orkestar Narodnog pozorišta 5. novembra će nastupiti pod dirigentskim vođstvom Ane Zorane Brajović, a glavne protagoniste Žizelu i Alberta igraće Imanić i Begojev. Kao solisti nastupiće Miloš Marijan, Tamara Ivanović, Ivana Kozomara i Igor Pastor.

Prvakinja baleta Imanić po završetku srednje baletske škole u Sarajevu 1992. godine dolazi u Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. U Baletu nacionalnog teatra 2000. godine dobija zvanje prve solistkinje, a 2004. godine zvanje prvakinje baleta.

Na njenom solističkom repertoaru su uloge u baletima “Uspavana lepotica”, “Don Kihot”, “Labudovo jezero”, “Ljubav čarobnica”, solo u operi “Faust”. Prve uloge ostvarila je u baletima: “Kavez”, “San o ruži”, “Doktor Džekil i mister Hajd”, “Uspavana lepotica”, “Romeo i Julija” i “Ko to tamo peva”.

Mladi baletski umetnik Begojev (27) odmah po završetku Baletske škole u Novom Sadu 2001. godine dobio je angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u kome ubrzo postaje solista. Član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2005. godine.

Igrao je glavne uloge u klasičnim baletima “Labudovo jezero” (Princ Zigfrid), “Don Kihot” (Bazil) i solo uloge u savremenim baletima “Kraljica Margo”, “Ko to tamo peva”, “Nečista krv”, “Kavez”, “Jesenje cveće”, “Interval” kao i u dve baletske predstave “Šest plesova” i “Koračaj polako” za koje je ansambl NP nedavno dobio najprestižniju nagradu u oblasti baletske umetnosti “Dimitrije Parlić” Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju u protekloj godini.

Izvor: B 92Postavite komentar