Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ORKESTAR BEZ GRANICA ČINIĆE MUZIČARI BIVŠE SFRJ

BEOGRAD – „Orkestar bez granica“, koji će činiti 80 muzičara iz bivše SFRJ, biće osnovan početkom 2011. godine. Direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković kaže da je projekat zamišljen kao most saradnje među umetnicima regiona. Dirigent orkestra, koji će ćiniti mladi muzičari, biće Premil Petrović.

– Audicije za orkestar biće održane u martu 2011. godine, u gradovima regiona u kojima postoje partneri zainteresovani za saradnju. Prvi nastup orkestra biće u avgustu naredne godine na Ohridskom letu. Nakon toga, kocerti će biti održani i u Prištini, na Letnjim igrama u Dubrovniku, na Festivalu u Budvi, u Podgorici i Ljubljani – najavio je Petrović, koji je i umetnički direktor ovog projekta.

Orkestar bez granica“ nastupiće u oktobru 2011. u okviru BEMUS-a, a nakon toga i u Parizu, Briselu i Berlinu. Na prvoj turneji izvodiće Drugu simfoniju Gustava Milera, koja ima podnaslov „Uskrsnuće“. Petrović je dodao da će ovaj orkestar svake godine biti povezan sa jednim velikim evropskim orkestrom, a 2011. godine to će biti Berlinska filharmonija.

Predsednik Evropske asocijacije festivala Darko Brlek rekao je da „Orkestar bez granica“ ima dugoročnu misiju i da je za 2012. godinu planirana turneja, na kojoj će orkestar izvoditi „Posvećenje proleća“ Igora Stravinskog. Koreografiju će izvoditi deca iz Sarajeva, a solisti iz Pariskog orkestra će držati radionice.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *