Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVOREN 55. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU

Najveća književna manifestacija do 31. oktobra

Na ovogodišnjem sajmu će se predstaviti više od 800 izlagača

Književni tandem Osa Lind i Laslo Vegel svečano je večeras otvorio 55. međunarodni beogradski sajam knjiga, na kome će se do 31. oktobra predstaviti više od 800 izlagača iz zemlje i sveta.

U ime Švedske, počasnog gosta sajma, književnica Osa Lind obratila se, po protokolu, ministrima kulture Srbije i Republike Srpske, Nebojši Bradiću i Antonu Kasipoviću, članovima diplomatskog kora i drugim uglednim zvanicama, ali i, kako je naglasila, „dragoj deci“.

Kao autentični pisac za decu, ona je ispričala kako se sa sedam godina prvi put obrela u biblioteci i bila je oduševljena „što je toliko knjiga, a sve je mogla da pozajmi i čita“.

Lind: Književnost za decu na vidljivom mestu na švedskom sajmu

„Biblioteka je postala moj raj, vrata širom otvorena svetu mašte, drugim životima i drugim stvarnostima. Knjige su me odvele preko okeana i granica. Ni vreme, ni prostor nisu predstavljali prepreku“, prisetila se Lind svog detinjstva.

„I danas, kada čitam nešto što mi se veoma dopada, mogu da se setim tog posebnog osećanja koje sam imala kao dete, čitajući, kada je knjiga bila mesto, predeo u kojem sam se osećala istinski slobodna“, kazala je ona.

Uz opasku da „polovina švedskih autora i ilustratora koji su došli ovde u posetu, stvaraju knjige za decu i omladinu i da će književnost za decu biti na vidljivom mestu na švedskom štandu“, Osa Lind je rekla: „Meni se to sviđa – nadam se da će se i vama sviđati“.

Gošća iz Švedske je poželela da sajam bude uspešan i zahvalila se domaćinima „na predivnom gostoprimstvu“.

Vegel: Kultura i književnost najdublju energiju zajednice drže budnom

Obraćajući se velikom broju gostiju sa „poštovani čitaoci knjiga“, pisac i prevodilac Laslo Vegel je započeo svoju besedu retoričkim pitanjem: „Da li su, posle ratova i masovnih grobnica, ostale bilo kakve književne iluzije, da li još možemo verovati knjigama, jer smo preživeli olujna vremena i nisam baš siguran da li su ona sasvim za nama“.

Tražeći odgovor, Vegel je podsetio da poput očajnog anđela slavnog slikara Pola Klea, kojeg je esejista Valter Benjamin nazvao anđelom istorije i čija se slomljena krila batrgaju u oluji, koja ga nosi u neizvesnu budućnost iz rajskog vrta, i „nas u budućnost nosi oluja napretka, samo je pitanje u kom pravcu idemo“.

Citirajući španskog pisac Ortegu i Gaseta koji je u eseju o jedinstvu Evrope, takođe, analizirao tog Kleovog nemoćnog, očajnog anđela i ocenio da „onaj ko ima osećaj da tone, da dotiče dno, izvlači iz sebe najdublju energiju“, Vegel je kazao da se „nada ili je to možda samo iluzija, da kultura, i unutar nje književnost, tu najdublju energiju zajednice drži budnom“.

„Nama su knjige neophodne, bar onoliko koliko nam je neophodna Evropska unija, jedna bez druge ne postoje. Svako društvo, savladava svoje krize tako što okuplja svu svoju energiju, usredsređuje je, i potom, saobrazno svojoj sadašnjosti i budućnosti – neodložno stvara svoju novu prošlost. Ako nije u stanju to da učini, onda će prošlost, nažalost, ostati u ruševinama“, poručio je Vegel.

„Ova impozantna priredba“, nastavio je Vegel, „uverava me u to da Kleov nesrećni anđeo ima gde da pogleda, a da ne ugleda samo ruševine. I ne treba da nas zbuni izraz užasnutosti na njegovom licu – takvim, užasnutim pogledom nadu u nama budi i književnost, i s tom nadom zahvaljujem se za ponuđenu čast da otvorim 55. međunarodni Beogradski sajam knjiga“.

* Do nedelje, 31. oktobra, posetioce očekuju štandovi sa knjigama 423 direktna izdavača, a ukupno više od 800 učesnika iz zemlje i sveta.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *