Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA KNJIGA NACIONALNE ENCIKLOPEDIJE

Prva knjiga prvog toma „Srpske enciklopedije“, sa 1.929 odrednica, predstavljena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Samo prvi tom ima dve knjige, a ostali po jednu, pa bi svih 11 knjiga, odnosno deset tomova, trebalo da bude završeno 2020. godine.

Posle dve decenije od pokretanja ideje, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predstavljena je prva knjiga prvog toma „Srpske enciklopedije“, čime je započeta realizacija ideje o nacionalnoj enciklopediji u deset tomova.

Konferenciji za novinare povodom izlaska prvog toma „Srpske enciklopedija“

Goste SANU pozdravio je njen predsednik, akademik Nikola Hajdin, a potom je o velikom poslu koji je urađen, ali i onome koji tek predstoji govorio akademik Čedomir Popov, predsednik Matice srpske kojoj je, zajedno sa SANU poveren posao na izradi Enciklopedije. Izdavač tog kapitalnog dela je Zavod za udžbenike.

Popov, koji je i na čelu Uređivačkog odbora i jedan u celom poslu je od samog pokretanja ideje, pune dve decenije, rekao je da je izlazak prve knjige značajan datum, s obzirom na to da srpski narod do danas nije imao nacionalnu enciklopediju.

„Enciklopedija je zamišljena kao nacionalna enciklopedija opšteg tipa, posvećena srpskom narodu i drugim narodima i kulturama i istorijskim, geografskim i prirodnim pojavama koje su imale uticaj na život i kretanje srpskog naroda od njegove pojave u istoriji do naših dana“, objasnio je Popov.

Veliki posao na popisu pojmova, od pojava, institucija do ličnosti, koje treba obuhvatiti Enciklopedijom urađen je za tri godine, 1996, 1997, 1998. godine, objasnio je Popov. Taj popis je sadržao nešto više od 40.000 pojmova.

Potom je opet usledio zastoj, 1999. godine zbog NATO bombardovanja, a 2000. zbog smene vlasti, da bi posao bio obnovljen 2003. godine. Zakon o Srpskoj enciklopediji donet je decembra 2005. godine, a Uređivački odbor izabran 2006.godine.

Popov je napomenuo da je u radu na prvoj knjizi učestvovalo više od 500 pisaca tekstova, koje je 120 redaktora pretvaralo u enciklopedijske članke kakve zahteva leksikografska metodologija.

Prva knjiga prvog toma enciklopedije ima 1.929 odrednica koje su obradile sve pojmove na slovo A i započele one na slovo B. Beograd je odrednica sa kojim će početi druga knjiga prvog toma i ona bi, ako sve bude teklo po planu, trebalo da bude objavljena pred Beogradski sajam knjiga naredne godine.

Predviđeno je da samo prvi tom ima dve knjige, a ostali po jednu, tako da bi svih 11 knjiga, odnosno deset tomova trebalo da bude završeno 2020. godine.

Glavni urednik, koji je u poslednje dve godine vodio redakcijske poslove, Ivan Negrišorac ocenio je da je najveći razlog za kašnjenje u izlasku prve knjige to što se želelo da tekstovi budu standardizovani, što bi kasnije utrlo put ostalim knjigama.

Prva knjiga prvog toma „Srpske enciklopedije“, štampana u 5.000 primeraka, moći će da kupe posetioci Sajma knjiga, a potom će se naći u slobodnoj prodaji po ceni od 35 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *