Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠVEDSKA PREDVODI PRAZNIK KNJIGE

Na Sajmu kniga, koji će se pod motom „Pamet u glavu“ održati od 25. do 31. oktobra, počasni gost Švedska ponudiće 800 naslova

Srbi vole knjige… Jedan od najposećenijih štandova sa prošlogodišnjeg sajma

Moto 55. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, koji se održava od 25. do 31. oktobra, je „Pamet u glavu“, a počasni gost biće Švedska. Književnik Laslo Vegel, dobitnik regionalne Pulicerove nagrade Mađarske, otvoriće ovogodišnji praznik knjige.

Najznačajnija domaća manifestacija posvećena knjizi održava se na površini od oko 31.000 kvadratnih metara, a nova izdanja predstaviće više od 800 izdavača iz Srbije i inostranstva. Pored Švedske, iz koje će u Beograd doći 20 autora i predstaviti se u više od 60 književnih i umetničkih programa, na sajmu će učestvovati i izdavači iz regiona, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugala, Izraela, Brazila, Angole, Irana…

Debi Holandije i Slovačke

Prvi put u Beograd dolaze i izdavači iz Holandije i Slovačke, a po četvrti put će se na zajedničkom štandu EUNIK-a predstaviti i evropski kulturni centri u Beogradu.

Predsednik Upravnog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da će manifestacija zadržati prošlogodišnji izlagački koncept i cene ulaznica, koje će za pojedinačne posete koštati 250, a za grupne 150 dinara. Novina je „Porodični dan“, 26. oktobar, kada će roditelji i njihova deca moći da uđu na sajam sa zajedničkom ulaznicom od 600 dinara. Ove godine biće priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, a novine su pesnički maraton i maraton kratke priče. Domaćin „Ćaskaonice“ biće Aleksandra Glovacki, koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona – Jelenom Lengold, Aleksandrom Stankovićem, Borisom Dežulovićem, Ivanom Sajko, Ljubicom Arsić.

U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi program za mlađu publiku, kao i tradicionalni Školski dan, a biće priređeno i nekoliko izložbi.

Šveđani i na Džez festivalu

Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije – za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu. Biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović“ inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

U paviljonu u areni Hale 1 Beogradskog sajma, koji oprema firma „Ikea“, biće predstavljeno više od 800 naslova švedskih autora. Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga i razgovora pisaca sa čitaocima. Umetnici iz te zemlje nastupiće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, među kojima je i Džez festival. Poslednjeg dana sajma, 31. oktobra, predstavnici ambasade Švedske potpisaće Otvorenu knjigu s narednim počasnim gostima manifestacije – predstavnicima zemalja portugalskog govornog područja: Brazila, Angole i Portugala.

Izvor: Pressonline/BETA – N. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *