Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠVAJCARSKI ARHEOLOZI OTKRILI VRATA STARA 5000. GODINA

Arheolozi iz švajcarskog grada Ciriha pronašli su vrata stara 5.000 godina za koja veruju da su najstarija ikad pronađena u Evropi.

Drevna vrata od drveta topole su „solidna i elegantna“ sa dobro očuvanim šarkama i izvanrednim rešenjem za spoj dasaka, izjavio je vođa arheološkog tima Nils Blajher, prenela je agencija AP.

Vrata su pronađena na gradilištu na kojem treba da bude podignut podzemni parking za posetioce Ciriške opere.

Arheolozi su na osnovu godova izračunali starost vrata koja su napravljena 3063. godine pre nove ere, otprilike u vreme kada je u Velikoj Britaniji počela izgradnja Stounhendža.

„Ono što ova vrata čini izuzetnim je način na koji su daske spojene. Veoma promućurno rešenje koje čak veoma lepo izgleda“, ukazao je Blajher.

Teški klimatski uslovi koji su vladali u to doba primoravali su ljude da grade solidne kuće koje će moći da odole naletima vetra koji su duvali sa Ciriškog jezera.

Vrata su bila deo naseobine sačinjene od sojenica koje su se često mogle naći u blizini jezera u doba kada su ljudi u prealpskom regionu počeli da se bave poljoprivredom i uzgojem stoke.

Slična su drugim vratima pronađenim u obližnjem mestu Fefikon, dok se za treća, napravljena od jednog komada drveta, veruje da su još starija i da su napravljena 3700. godine pre nove ere.

Izvor:Blic Online/Tanjug Foto:AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *