Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GROSMANU NAGRADA U FRANKFURTU

U Frankfurtu je završen 62. međunarodni sajam knjiga, na kojem je izraelskom piscu Davidu Grosmanu dodeljena Mirovna nagrada nemačkih knjižara, dotirana sa 25.000 evra.

Organizatori računaju da je na manifestaciji za pet dana bilo oko 300.000 posetilaca na ovom najvećem sajmu knjiga na svetu, koji je 1949. godine osnovalo Udruženje nemačkih knjižara.

Pored izraelskog pisca Grosmana, nemačku književnu nagradu za roman godine na nemačkom jeziku, koja se već nekoliko godina dodeljuje na Sajmu, dobila je ove godine Melinda Nađ-Abonji, švajcarska književnica rođena 1968. godine u Srbiji.

Ona je nemačku književnu nagradu dobila za roman “Tauben fliegen auf“, autobiografsko delo o jednoj mađarsko-srpskoj porodici iz Vojvodine, koja se sedamdesetih godina seli u Švajcarsku, gde u gastronomiji gradi svoju egzistenciju.

Nastup Srbije na 62. Sajmu knjiga u Frankfurtu protekao je u znaku predstavljanja savremene srpske književnosti i uspostavljanja novih kontakata s izdavačima, prevodiocima i književnim agentima koji zastupaju nemačko govorno područje.

Pod motom „Lajpcig na vidiku“, kojim je najavljeno počasno gostovanje Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu u martu 2011. godine, u Frankfurtu su gostovali pisci Dragan Velikić, Zoran Živković, Jelena Lengold i Ljubica Arsić.

Tokom frankfurtskog sajma, u programu „Dijalog“, promovisan je i novi broj uglednog nemačkog književnog časopisa „Noje Rundšau“, u celini posvećen savremenoj srpskoj književnosti.

Sajam knjiga u Frankfurtu, najveća svetska manifestacija posvećena knjizi, ove godine je ugostio 7.539 izdavača iz 111 zemalja, na čelu s Argentinom kao počasnim gostom.

Zvezde 62. Frankfurtskog sajma bili su pisci Džonatan Francen, David Grosman, Bret Iston Elis, Ken Folet i mnogi drugi, a u fokusu manifestacije bila je prezentacija multimedijalnih izdanja i novih dostignuća u digitalnom izdavaštvu.

Naredne godine počasni gost Sajma knjiga u Frankfurtu biće Island, a već je najavljen i počasni gost za 2013. godinu, Brazil.

Izvor: B 92/Beta,Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *