Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO 62. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU

U Frankfurtu je sinoć otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga, najveći u svetu, na kome učestvuje više od 7.500 izlagača iz 111 zemalja, među kojima je i iz Srbije.

Sajam knjiga, koji će trajati do 10. oktobra, zajednički su otvorili šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i predsednica Argentine Kristina Fernandez de Kirhner, čija je zemlja ove godine počasni gost frankfurtskog sajma.

U organizaciji Ministarstva kulture i uz podršku Privredne komore Srbije, na nacionalnom štandu Srbije u Frankfurtu će biti predstavljena, pre svega, dela srpskih pisaca koja su prevedena na nemački jezik.

Na štandu Srbije će biti prisudni, kako se očekuje, pisci Dragan Velikić, Zoran Živković, Jelena Lengold, Ljubica Arsić i drugi.

Frankfurt će narednih pet dana biti sedište autora, izdavača, filmskih producenata, trgovaca i ljubitelja knjiga, a organizatori kažu da će se u metropoli na Majni ove godine govoriti o budućnosti knjige u eri novih informacionih tehnologija.

Tokom sajma će biti dodeljene književne nagrade, a najznačajnija je „Mirovna nagrada“ Nemačkog udruženja knjižara, koja će poslednjeg dana sajma biti dodeljena izraelskom književniku Gavidu Grosmanu.

Na ovom najvećem sajmu knjiga na svetu, koji je 1949. godine osnovalo Udruženje nemačkih knjižara, očekuje se ove godine oko 300.000 posetioca iz celog sveta.

Kada je reč o nagradama, nemačku književnu nagradu za roman godine, napisan na nemačkom jeziku, koja se tradicionalno dodeljuje u predvečerje sajma, dobila je Melinda Nađ – Abonji, švajcarska književnica rođena 1968. godine u Srbiji.

Ona je nemačku književnu nagradu dobila za roman „Tauben fliegen auf“, autobiografsko delo o jednoj mađarsko-srpskoj porodici iz Vojvodine, koja se sedamdesetih godina seli u Švajcarsku, gde u gastronomiji gradi svoju egzistenciju.

Izvor: Blic Online /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *