Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL UMETNIČKE MUZIKE


U susret 42. Bemusu

Beograd – Atraktivnim nastupom austrijskog soliste na udaraljkama Martina Grubingera u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem, 16. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće otvoren 42. Bemus, najveći festival umetničke muzike, koji će trajati do 24. oktobra. Na koncertu će biti izvedeno i novo delo kompozitora Stevana Kovača Tikmajera pod nazivom „Skamenjeni odjeci“.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner istakla je da je ovogodišnji Bemus zaista kulturni događaj godine. „Na Festivalu će biti održan veliki broj raznovrsnih koncerata. Najreprezentativniji mladi umetnik, pijanista Vladimir Milošević obeležiće dvestogodišnjicu rođenja kompozitora Šopena i Šumana koncertom 18. oktobra u Skupštini grada. Mocartova opera „Figarova ženidba“ biće premijerno izvedena 21. oktobra u Narodnom pozorištu, kao i dve opere Nacionalnog lutkarskog pozorišta iz Praga 23. oktobra. Festival će biti zatvoren koncertom Njujorške filharmonije, jednog od najboljih svetskih orkestara, koji gostuje 24. oktobra u Sava centru u okviru velike evropske turneje“, objasnila je Ivana Avžner.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik naglasila je da će Njujorška filharmonija biti u prilici da ponovo svira u Beogradu nakon 50 godina. „Ponosna sam što će beogradska publika moći da sluša izvrsne muzičare pod dirigentskom palicom Alana Gilberta. Smatram da je ovaj koncert veoma važan u pogledu održavanja kulturnih veza naših zemalja. Program Festivala je zaista odličan, jer sadrži niz izuzetnih koncerata“, izjavila je Vorlik.

U okviru Festivala nastupiće i sopran Karen Vurš iz Francuske u kategoriji najboljeg mladog operskog soliste 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, kao i Bazelski kamerni orkestar 23. oktobra. Komplet kompakt diskova Ljubice Marić u izdanju PGP RTS biće predstavljen 21. oktobra u Skupštini grada. Selektor programa na predstojećem Festivalu je istaknuti violonista Sreten Krstić. Ulaznice za Festival mogu se kupiti na blagajnama Sava centra, Kolarčeve zadužbine i Doma omladine.

Izvor: Danas S. Bujišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *