Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEKA POČNE RAT TELEFONIMA!

Do pre svega par godina, priča o mobilnim telefonima i ljudskoj opsesiji istima našla bi se u sekciji „tehnologija“, „gedžeti“, ili pak „idiotizam“.

Ali sada, kada je telefon čovekov najbolji prijatelj (možete imati i virtuelnog psa koji laje na njemu, logično) i kada poseduje sve što vas čini srećnim, od muzike, do filmova, interneta, igrica itd, pitanje posedovanja i hvalisanja telefonom srodilo se sa idejom o identitetu mnogih ljudi.

Iako se u Srbiji posedovanje mobilnog telefona često svodi na prezentaciju količine para i nepotrebno iživljavanje, evidentno je i da u većini slučajeva kada se ljudi odluče da kupe nešto skuplju „mašinicu“ iza toga stoji ozbiljna namera da pokažu kakvi su.

Iz relativno velikog ličnog iskustva, malo pretraživanja po internetu i putovanja, primetila sam da se vlasnici mobilnih telefona, koji se najčešće ubeđuju oko toga koji tip je najbolji, uglavnom mogu svrstati u četiri kategorije:

iPhoneaši: iPhone nije samo telefon – to je Appleov proizvod. To je religija, crkva svakog pomodnog deteta, džamija zaluđenika uzaludnim softverom, sinagoga onih kojima je telefon surogat najbolji drug. No, iPhone realno nije samo to. To je objektivno telefon sa softverom superiornim u odnosu na svaku drugu napravu, funkcionalan je (na matičnom tržištu), praktičan, a uz to i izuzetno zabavan. Postoji dosta pritužbi na domet i još neke hardverske nepogodnosti, ali uprkos tim relativno malim problemima, iPhone je zaštitni znak trendi omladinaca koji vole da budu viđeni i najčešće paradiraju ulicama sa telefonom koji im je srastao sa obrazom. Možete ih videti u najmodernijim klubovima, restoranima egzotične hrane i kafićima dobro skrivenim iza haustora, u kojima se uglavnom pušta muzika bendova za koje niste čuli.

Blackberryaši: U Srbiji i dalje izuzetno retka vrsta, ali zato u svetu (čitaj – SAD) kidaju. Dovoljno govori podatak da je Blackberry ostao najprodavaniji telefon u SAD i posle pojave iPhonea. KAKO? U čemu je tajna? Pa… posebne tajne i nema, jer Blackberry uglavnom ne može da parira iPhoneu po softverskim opcijama i domišljatim načinima da pogledate, premerite ili okusite sve što postoji. Kada prevaziđete činjenicu da je Blackberry, zapravo, „ozbiljan“ telefon, crnog displeja i maske, jednostavnih ikonica i (do skora) sa samo jednom (ali bitnom) igricom, shvatićete da je u pitanju idealno pomagalo za – pretenciozne elitiste koji se izdaju kao poslovni ljudi. Neprikosnovena u svojoj jednostavnosti, „ribizlica“ je arogantna i seksi mašina za privlačenje pažnje mladih, ali i ne-tako-mladih japija i svih onih koji se tako osećaju. Uglavnom je nose dame u sakoima i muškarci sa akten-tašnama, a potrebu Blackberry korisnika da budu elitni najbolje su iskoristili lokalni mobilni provajderi, koji sve usluge, koje bi u SAD bile besplatne (ili bagatelne) – papreno naplaćuju. Možete ih videti u brzim kolima, paradnim ugostiteljskim objektima sa domaćom hranom ili za konferencijskim stolom.

Androidi: U svetu mobilnog takmičenja takođe poznati kao „mučenici“. Čak je i skorašnja studija pokazala da iPhone i Blackberry korisnici imaju 50% ili čak duplo više ljubavnika od korisnika Androida. Ruku na srce, telefoni sa Android softverom su mnogo jeftiniji i pristupačniji širokim masama od prva dva, a i poseduju sve najbitnije i najzanimljivije opcije (mejl, igrice, razne aplikacije). Ipak, nisu toliko dominantni, a ni fensi, tako da je uvreženo mišljenje da Androide „šetaju“ opušteni korisnici, kojima je samo do toga da imaju nekakav „gedžet“. No, na socijalnoj lestvici su generalno dosta ispod iPhonea i Blackberryja, a pogotovo kad su „četvorka“ ili „Storm 2″ u pitanju. Korisnike Androida možete sresti – kod druga kući, ili kako se udvara nekoj dami sumnjivog morala u kafani.

Nokia mafija: Takođe poznati kao „ljudi-koje-ne-zanimaju-ti-zapadnjački-izrodi-i-koji-samo-žele-marku-koju-imaju-još-od-osnovne-škole“. Po pravilu najotporniji, najmanje kvarljivi i najpouzdaniji, Nokia telefoni su izumi naše mladosti i zbog sličnog principa korišćenja i na novim modelima ulivaju sigurnost svima kojima nije najjasnije kako se instalira Facebook aplikacija za mobilni. Pošto sada i Nokia pokušava da se novom touch-screen generacijom takmiči sa gorepomenutim proizvodima, a pritom ume da bude i papreno skupa, neretko ćete sreti omladince koji metalnim olovčicama tipkaju po svojim finskim ljubimcima i pritom uspevaju da budu super kul, a da ne moraju drugarima sa splavova da objašnjavaju kako im funkcioniše adresar. Korisnike Nokije možete videti svuda, pošto bezuslovna ljubav prema marki koja nam je proširila vidike ne poznaje starosne ili klasne granice.

Na kraju, ukoliko želite da budete moderni, kul i prihvaćeni, samo treba da ispitate dubinu džepa i volju da se bavite novim aplikacijama i uputstvima i potom odaberete svog najboljeg druga.

*Naravno, molim vas da imate u vidu da generalizacije nisu moguće i da je sve gore napisano pred vama samo da bismo se zajedno smejali… donekle.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *