Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL INDIJSKOG FILMA U KINOTECI

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu će 24. septembra biti otvoren Festival savremenog indijskog filma u okviru koga će biti prikazano sedam dugometražnih igranih filmova.

Za svečano otvaranje biće prikazan film „Džoda Akbar“ (Jodhaa Akbar) Ašutoša Govarikera koji će biti i na vanrednoj projekciji u nedelju (26. septembra u 16.00 sati).

Svim ostalim danima projekcije su u 20.00 sati, a filmovi imaju engleske i srpske titlove.

U subotu 25. septembra je na programu film bengalskog režisera Aniruda Roj Čovdurija „Beskrajno čekanje“ (Athaneen).

U nedelju 26. septembra je u večernjem terminu projekcija „Mornar srca“ (Kutty Srank) Šađija N. Karuna, dok će u ponedeljak (27. septembar) beogradska publika imati priliku da vidi „U ogledalu“ (Aainaate).

Film „Šolja čaja“ (Ek cup chya) dvoje autora, Sumitra Bhave i Sunil Sukhankare, biće prikazan u utorak (28. septembar) a za sredu (29. septembar) je planirano prikazivanje „Ograda i letina“ (Beli matthu Hola) P. R Ramadasa Naidu.

Poslednjeg dana smotre indijskog filma na repertoaru je film „Kao zvezde na zemlji“ (Taare Zameen Par) autora Amira Kana.

Indija, druga po broju stanovnika zemlja na svetu (1,1 milijarda), poseduje najveću svetsku filmsku industriju.

U Indiji je 2009. proizveden ukupno 2.961 film na celuloidnoj traci, od čega je 1.288 igranih ostvarenja.

Mogućnost 100 odsto direktnih stranih investicija učinila je indijsko filmsko tržište privlačnim za strane kompanije poput 20th Century Fox, SonyPictures i Warner, a Istaknuta indijska preduzeća poput Zee, UTV, Addlabs i Sun Networks Sun Pictures takođe učestvuju u proizvodnji i distribuciji filmova.

Indijski film, koji se često ograničava samo na tzv. „Bolivud“, hindu ostvarenja u zapadnom gradu Bombaju, u stvari se sastoji od dela nastalih širom prostrane zemlje i ima veliki broj ljubitelja u Južnoj Aziji i na Bliskom istoku, a mnogi iseljenici u Velikoj Britaniji i SAD proširuju međunarodno gledalište za dela nastala na različitim jezicima iz njihove domovine, naročito telugu, tamilskom, Orija, kanada, malajskom, bengalskom i hindu.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *