Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SKANDALOZNA NAGRADA

Dobitnica ovogodišnje čileanske Nacionalne nagrade za književnost poznata spisateljica Isabel Aljende i nećaka ubijenog čileanskog predsednika Salvadora Aljendea uzburkala je duhove u svojoj zemlji. Naime, mnogo je onih koji misle da je nagrada došla u pogrešne ruke, da je žiri radio pod dosad nezapamćenim pritiskom i da je reč o političkoj priči, odnosno ispravljanju istorijske nepravde nanete porodici Aljende. Podsetimo, nakon ubistva Isabelinog rođaka, tadašnjeg predsednika Salvadora Aljendea, Čile je zapao u dugogodišnju diktaturu generala Augusta Pinočea.

Reakcije na to što je dobila državnu nagradu za književnost su podeljene. Horhe Edvards, čileanski književnik i dobitnik najznačajnije nagrade za hispansku književnost „Servantes“, kaže da je ova spisateljica poznata širom sveta i da poseduje neverovatan dar za pripovedanje što je u Čileu često ostajalo neprimećeno. „Razumljivo je što je dobila nagradu“, kaže on.

Hose Migel Vargas koji je ovo priznanje dobio 2006. godine bio je mnogo suzdržaniji: „Ako nagradu posmatramo sa isključivo književnog stanovišta, a tako bi moralo biti, niko je ne spori. Umeće pripovedanja Isabel je dokazala: Sa malo reči ona ume upečatljivo da opiše likove, ali to za ovakvo priznanje nije dovoljno“, ukazuje Vargas.

Armando Uribe, dobitnik državne nagrade 2004, dajući izjavu za ugledni prestonički dnevnik „Merkurio“ bio je najprecizniji u osudi Aljendeove: „Dodeljivanje ove nagrade postalo je skandalozno. Pritisak na žiri bio je toliko očigledan. Slala su se pisma, pozivalo se telefonom, potpisivale su se peticije. Pritiskali su svi: bivši predsednici, poslanici, senatori, samo da gospođa Aljende dobije nagradu. Tako nešto se u istoriji Čilea nikada nije dogodilo. Zbog ovoga što se sada dešava, sramota me je što sam svojevremeno dobio ovo priznanje.“

Stupci dva vodeća politička dnevnika, levičarske „Tersere“ i desničarskog „Merkurija“ puni su reakcija. Koliko je sve što ima veze sa porodicom Aljende u Čileu „delikatno“ govori vest koju prenosi jučerašnja „Tersera“ da je policija u subotu bila primorana da u Seronaviji suzavcem razjuri osamdeset manifestanata koji su se okupili da obeleže četrdesetu godišnjicu pobede Salvadora Aljendea na predsedničkim izborima. U intervjuu objavljenom u jučerašnjem „Merkuriju“ oglasila se i Isabel Aljende koja je ovde između ostalog rekla: „Ne može se neko potceniti zato što je uspešan. Mnogo mi znači što mi je ovo priznanje dodeljeno u mojoj zemlji. Ali, nagradu su mi doneli verni čitaoci.“

Nacionalna nagrada za književnost dodeljuje se za dan državnosti u Čileu, a stvar ovaj put dobija na težini budući da ova zemlja proslavlja ovaj praznik dvestoti put.

Izvor: Danas Vladimir Matković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *