Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MEŠA“ MIRJANI ĐURĐEVIĆ

Najbolji roman u 2009. godini

Photo: radiosarajevo.ba

Nagrada „Meša Selimović“ uručena je Mirjani Đurđević iz Beograda za roman „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“, na završnoj svečanosti 10. književnih susreta „Cum grano salis“ u Tuzli.

Književni susreti su održani u znaku obeležavanja 100 godišnice rođenja velikog pisca iz BiH po kom je ta prestižna nagrada dobila ime. Prema odluci žirija, saopštenoj u subotu uveče, roman Mirjane Đurđević najbolji je roman objavljen u 2009. godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Žiri koji je radio u sastavu: Miljenko Jergović, Angela Rićter, Steven Tontić, Zdenko Lešić i Alma Denić Grabić, birao je od 15 predloženih romana selektora iz te četiri zemlje. Načelnik opštne Tuzla Jasmin Imamović uručio je nagradu Mirjani Đurđević, koja je tom prilikom rekla da je uzbuđena, presrećna i iznenađena, s obzirom da se preostala četiri nominovana romana bave daleko ozbiljnijim temama nego što se bavi njen roman.

„To znači da nam je svima malo bolje“ prokomentarisala je dobitnica, a prenosi portal RadioSarajevo.ba.

Kao predsednik žirija, Miljenko Jergović je rekao kako smisao nominacija nije da se „kao u Hollywoodu glumci slikaju pred dodelu nagrade, već da se čitatelji upute u romane. Nominacija je preporuka čitateljima da čitaju ove knjige“. Jergović je naglasio da je odluka o najboljem romanu donešena jednoglasno.

Kako se navodi u saopštenju žirija, ovaj roman je „živopisna slika jednog vremena oplemenjena vedrinom pripovedanja“, u kome pripovedačica „s ironijom i humorom priča o jednom veselom svetu, koji nije svestan kataklizme koja se sprema sa jačanjem nacizma u Nemačkoj“.

„To je atmosfera Beograda pred Drugi svetski rat, s pričom koja se vrti uglavnom oko male kalmičke populacije koja se naselila u Beogradu zajedno sa Rusima izbeglim pred oktobarskom revolucijom. Roman Mirjane Đurđević predstavlja značajan doprinos savremenoj romanesknoj književnosti ovog podneblja“, kaže se u saoštenju žirija.

U uži izbor za nagradu „Meša Selimović“ ovogodišnjih 10. Međunarodnih susreta „Cum grano salis“ bili su romani „Pjesme divljih ptica“ Enesa Karića (BiH), „Sedam strahova“ Selvedina Avdića (BiH i Srbija), „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“ Mirjane Đurđević (Srbija), „Tri slike pobede“ Zvonka Karanovića (Srbija) i „Unterstadt“ hrvatske autorke Ivane Šojat Kuči.

Mirjana Đurđević je rođena je 1956. u Beogradu, gde je diplomirala na Građevinskom fakultetu i dugo godina radila u urbanizmu. Radi kao profesorica na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi i kao spisateljica. Osim stručnih tekstova, objavila je i: Čas anatomije na građevinskom fakultetu (2001); Treći sektor ili žena sama u tranziciji (2001, 2006, 2009); Ubistvo u Akademiji nauka (2002, 2007); Parking svetog Savatija (2003, 2008); Deda Rankove riblje teorije (2004); Aždajin osmeh (2004); Jacuzzi u liftu (2005); Prvi, drugi, treći čovek (2006, 2008); Čuvari svetinje (2007, 2008), Čim preživim ovaj roman (2008, 2009), te nagrađena – Kaja, Beograd i dobri Amerikanac (2009).

Izvor: e-novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *