Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA „SRBIJA – ZEMLJA FRESAKA“ U EVROPSKOM PARLAMENTU

Izložba „Srbija – zemlja fresaka“, koja obuhvata 13 kopija fresaka iz najznačajnijih srpskih crkava i manastira, kao i odlivke kamene plastike i dve makete manastira Sopoćani i Mileševa, otvorena je sinoć u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu.

Izložbu organizuje Ministarstvo kulture Srbije, u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Evropskim parlamentom. Planirano je da svečano otvaranje obave predsednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s jugoistočnom Evropom Eduard Kukan i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.
Postavka „Srbija – zemlja fresaka“ predstavlja segment fonda Galerije fresaka u Beogradu i do sada je prikazana u Strazburu, Klagenfurtu, Ljubljani i Parizu.

Reč je o kopijama najznačajnijih fresaka iz crkava i manastira, među kojima su Bogorodica sa Hristom Hraniteljem iz Bogorodice Ljeviške, Sv. Đorđe iz Dečana, ktitorski portret kralja Milutina i kraljice Simonide iz Gračanice, fragment kompozicije Rođenje Hristovo iz Sopoćana, Rođenje Bogorodice iz crkve Sv. Dimitrija Pećke patrijaršije i druge.

Srednjovekovni manastiri, nastali između 12. i 15. veka, bili su duhovna utočišta i rasadnici srednjovekovne srpske umetnosti.

Kao materijalna svedočanstva o autohtonosti srpske kulture i specifičnog vizuelnog izraza srpske srednjovekovne duhovnosti, freske i kamena plastika predstavljaju kod za razumevanje srpske duhovnosti i kulture, a danas, osim religijskog aspekta, one su ujedno i oličenje srpskog kulturnog identiteta, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Izložba je sastavni deo aktivnosti Ministarstva kulture koje imaju za cilj da predstave srpsku kulturu i kulturno nasleđe na međunarodnom planu, čineći je što vidljivijom i gradeći svest međunarodne javnosti o našem kulturnom identitetu i vrednostima.

Izvor: Blic Online E.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *