LESTEROVI “BITLSI” NA POKLON BFI

Nebojša Đorđević   Kultura, Muzika, Vesti

Američki reditelj Ričard Lester poklonio je Britanskom filmskom institutu (BFI) svoju celokupnu arhivu u kojoj se nalaze i skice scenarija za filmove o “Bitlsima” koje je režirao - “A Hard Day’s Night” i “Help!”.

Radna scenarija, koja nose jednostavne naslove “The Beatles” i “The Beatles 2″ deo su Lesterove arhive koja će od sada biti u posedu BFI. Nastao u jeku Bitlmanije, “A Hard Day’s Night” je crno beli film iz 1964. koji prati jedan dan u životu slavne četvorke.

Godinu dana kasnije snimljen je i film u boji - “Help!” u kome grupu progoni indijska sekta. Mada nije pobudio veliko interesovanje, album koji ga je pratio i na kom se nalazi čuvena pesma “Yesterday” ostvario je ogroman uspeh.

Lester je, takodje, snimio i nadrealistički antiratni film “How I Won the War” na kojem je saradjivao i u kom je glumio Džon Lenon.

Među dokumentima koje je Lester poklonio BFI nalaze se i brojna pisma iz njegove prepiske sa holivudskim zvezdama poput Odri Hepbern, Rakel Velč i Čarlton Heston.

Rodom Amerikanac, Lester (78) je uglavnom radio u Velikoj Britaniji. Pored filmova o Bitlsima ostaće zapamćen i po režiranju nastavaka “Supermena” sa Kristoferom Rivom u glavnoj ulozi. Lester je povodom donacije izjavio da je to učinio u znak zahvalnosti za “40 godina uspešne saradje” sa BFI.

Izvor: B 92Postavite komentar