Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CIVILIZACIJSKE POUKE UTKANE U ESTETSKI KOD BIĆA

Izložba radova kineskih umetnika u Grafičkom kolektivu

Beograd – U Grafičkom kolektivu večeras u 20 sati otvara se izložba radova Ćianzi Čena, Je Sina i Ći Janga, kineskih umetnika čija se stvaralačka i profesionalna afirmacija vezuje za vodeće evropske umetničke centre (Oslo, Pariz, Keln).

Generacijski bliski, ali različitih umetničkih poetika, trojica autora su nosioci promena koje je kineska umetnost doživela tokom poslednjih decenija 20. veka. Ne napuštajući drevne civilizacijske pouke utkane u estetski kod bića, oni svojim odnegovanim stvaralačkim senzibilitetom i fleksibilnošću potvrđuju otvorenost ka savremenoj umetničkoj praksi kosmopolitskog karaktera.

Ćianzi Čen (1957) nakon studija u Pekingu od 1986. svoje umetničko usavršavanje nastavlja u Oslu. Čen izlaže litografije u kojima dominira tema konja, još jednog u nizu toposa kineske umetnosti. Vođen u realizaciji svojih grafika energičnim potezom, one gotovo izmiču svetu pojavnog, čime se prvobitno zadata forma svodi na metaforu snage, vitalnosti i elegancije.

Je Sin (1953), od 1986. živi u Parizu; na pariskom Univerzitetu profesor je slikarstva i kaligrafije. Kombinujući ikonografski kliše tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafski znak i grafički izraz, istražuje problem akta u kineskoj umetnosti, gde je prikaz ženskog tela bio dozvoljen samo u okvirima erotskog slikarstva, a rad po živom modelu na akademijama postaje praksa tek od 1920. godine.

Ći Jang (1952), nakon niza samostalnih i grupnih izložbi u Kini i Nemačkoj, predstaviće se beogradskoj publici radovima na papiru iz ciklusa „Peking-Njujork-Diseldorf“ i gipsanim figurinama „Igrač“ čija svežina izraza i inventivnost označavaju neiscrpnost potencijala figuracije.

Izvor: Danas K. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *