Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PEPERNIKON – UDŽBENIK DREVNOG BALKANA

Areheološki lokatet Perperikon, otkriven pre 15 godina kod bugarskog grada Krdžali, prvobitno je bio tračka prestonica, pa versko središe, a zatim antička, vizantijska i srednjevekovna nesobina.

Od kako je pre 15 godina otkriveno, arheološko nalazište Perperikon u Rodopima u Bugarskoj ne predstavlja da iznenađuje arheologe.

Prvobitno prepoznat kao prestonica Tračana, taj lokaltet je u nauku sve više ulazio i kao njihovo duhovno središte, a njegova hronolgija se sa tračkog perioda, III i IV vek pre nove ere, najpre „spustila“ do početaka bronzanog doba da bi u kasnijim arheološkim kampanjama bili sakupljeni dokazi, kojima je potvrđeno da je postojao do 14. veka nove ere.

Tako je do kraja devedesetih potpuno nepoznat lokalitet postepno preuzimao mesto najznačajnijeg otkrića prošlog i početka ovog veka u balkanskoj arheologiji.

O njegovoj dugovečnosti i značaju arheolog, Nikolaj Ovačarov, nedavno je „dodao“ nove dokaze. Reč je o lampi ili žižku iz Rimske epohe, napravljenoj u obliku figure žene koja igra.

Izveden je u, za to vreme uobičajenoj, tehnolgiji „tera sigilata“, neobično umešno i veoma precizno primenjenoj. Ovčarov procenjuje da predmet datira iz III veka nove ere.

Ove godine, na lokalitetu su pronađene dijadema i novčići iz vremena bugarskih kraljeva Ivana i njegovog sina Mihajla, sa kraja 14. veka. Ti predmeti Perperikonu su produžili kontinuitet na najmanje tri i po milenijuma.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *