Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROJ HARGRUV SVIRAO U PUBLICI

Drugo veče 27. internacionalnog festivala Nišvil

Poznati džez trubač Roj Hargruv pokazao je nastupom na 27. internacionalnom džez festivalu Nišvil, zbog čega o njegovoj muzici ne može da se priča, već mora da se čuje. Drugo festivalsko veče bilo je pre svega užitak za prave ljubitelje džeza.

Nastup kvinteta Roja Hargruva bio je užitak za prave ljubitelje džeza.On je višestruki dobitnik i prestižne Gremi nagrade u različitim džez kategorijama. Na prijemu u Skupštini grada Niša, Hargruv je bez lažne skromnosti priznao da je njegov bend trenutno jedan od najboljih na svetu.

– Mi dajemo srce i dušu za ono šta radimo. Moja muzika mora da se čuje, o njoj ne može da se priča – rekao je Roj, koji je nadahnuto svirao niškoj publici, a pred kraj nastupa je i zapevao.

Prisutni su poskakali na noge kada je Hargruv uradio ono što može samo prava zvezda – neočekivano je sišao sa bine u publiku, penjao se na stolice i svirao, što je nagrađeno burnim aplauzima. Sa Hargruvom su nastupili članovi njegovog kvinteta koji su pokazali zbog čega su u samom vrhu svetske muzičke scene: saksofonista Džastin Robinson, klavirista Džonatan Batist, kontrabasista Amin Salim i bubnjar Montez Koleman.

Hargruv je i ove godine nominovan za Gremi nagradu u kategoriji za najbolji džez solo u kompoziciji „Ms. Garvey, Ms. Garvey“. Osim toga što je svirao sa svim vodećim džez imenima, ovaj trubač je poznat i po saradnji s umetnicima iz drugih muzičkih žanrova: Erikah Badu, D’Anđelo, Dajana Ros, Vanesa Villijams, Boz Skags, Džajls Piterson, Linda Ronštat, Rod Stjuart, Gledis Knajt.

Duge večeri Nišvila, svirao je „Slivovitz“ – energični italijanski sedmočlani bend zvučnog imena koji kombinuje džez tradiciju sa furioznim plesnim ritmovima juga Italije, soulom i melodikom širih mediteranskih prostora, sve do srca Balkana, što i objašnjava ime grupe. Simpatični Italijani dopali su se niškoj publici zbog žestokih ritmova, ali i povremenih zahvaljivanja na srpskom, iako, po priznanju saksofoniste Pijetra Santanđela, ne razumeju ni reč našeg jezika.

Na početku večeri Nišlijama su se predstavili ženski vokalni kvintet „Divas Voice“ koji čine članice niškog akademskog hora i „Flat Earth Society“, jedan od najoriginalnijih big bendova u svetskim razmerama koje od osnivanja 1997. predvodi kompozitor i klarinetista Piter Vermerč. Za ljubitelje bluza svirao je Džordži Fejm, britanski klavijaturista i pevač koji je jedan od najupečatljivijih predstavnika britanske scene u ovoj vrsti muzike.

Zdenka Kovačiček, značajna pevačica sa ex-Yu prostora, izvela je program pesama Dženis Džoplin iz zagrebačke postavke mjuzikla „S ljubavlju, Janis“, u kojem igra naslovnu ulogu. Posle 20 godina pauze nastupanja na ovim prostorima, na Nišvil je došla u pratnji vrhunskih muzičara – Branka Bogunovića – Pifa, Nenada Bega, Jadrana Dučića – Čiće i Nevena Mijača. U finišu večeri u prepoznatljivom stilu svirao je „Kal“, urbani romski bend iz predgrađa Beograda.

Izvor: Blic Online Branko Janačković Foto: K. Kamenov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *