Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SALVADOR DALI U MUZEJU 25. MAJ

BEOGRAD – Na izložbi grafičkih dela Salvadora Dalija, koja će biti otvorena 2. septembra u Muzeju „25. maj“ u Beogradu, biće predstavljeno više od 200 radova tog umetnika iz njegovih opusa „Biblija Sacra“ i „Božanstvena komedija“, rekao je koordinator izložbe Jaša Gabrijan.

Prema njegovim rečima, na izložbi pod nazivom „Božanstveni svetovi“ biće predstavljeno više od 100 Dalijevih grafika iz opusa „Božanstvena komedija“ iz 1964. godine, kao i 106 Dalijevih grafika opusa „Biblia Sacra“ iz 1967. godine.

– Beogradska publika će imati priliku da vidi i dve potpune dekompozicije drvoreza i šest originalnih knjiga ‘Božanstvene komedije’, markice italijanske vlade koje su objavljene za godišnjicu Danteovog rođenja, naslove svih izloženih radova- rekao je on.

Prema njegovim rečima, na izložbi će biti predstavljeni i stihovi uz „Božanstvenu komediju“, biografija Dantea, objašnjenje opusa „Biblia Sacra“, objašnjenje opusa „Božanstvene komedije“, kao i objašnjenje dekompozicija.

Gabrijan je istakao da je izložba do sada bila predstavljena u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, i u Njujorku, kao i da su Dalijevi radovi koji će biti prikazani deo zbirki raznih galerija ali i privatnih kolekcionara.

– Izložba ima specifičan edukativni karakter, jer se posetioci kroz ilustracije upoznaju sa sadržajem Biblije i ‘Božanstvene komedije’, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu- rekao je on.

Izložba u Muzeju „25. maj“ u Beogradu biće otvorena do 15. novembra.

Izvor: Glas javnosti

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *