Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LEVČEV DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE NOVOG SADA

NOVI SAD – Bugarski pesnik Ljubomir Levčev (75) ovogodisnji je dobitnik Međunarodne nagrade Novog Sada, koja će mu biti uručena tokom predstojećeg 5. međunarodnog novosadskog književnog festivala, saopšteno je u Društvu književnika Vojvodine (DKV).

Jubilarna 50. „Brankova nagrada“ pripala je mladom novosadskom pesniku Branislavu Živanoviću (26) za knjigu stihova „Pogledalo“, u izdanju bačkopalančkog „Logosa“ i novosadske „Bistrice“.

Levčevu je, prema saopštenju žirija, nagrada dodeljena za doprinos savremenoj književnosti, posebno zbog njegovog originalnog pesničkog izraza, koji ga svrstava među najistaknutije pesnike bugarskog jezika. Ona će mu svečano biti uručena 1. septembra na Trgu mladenaca u Novom Sadu, gde će svake festivalske večeri pesnici iz zemlje i inostranstva čitati svoje stihove.

Pre njega istovetno priznanje, koje se sastoji od novčanog iznosa i diplome, dobili su Nemac Krištof Mekel, Francuz Žan-Pjer Faj, Nigerijac Ben Okri i Englez Šon O’Brajen.

Nagrada Živanoviću biće uručena 31. avgusta u Magistratu u Sremskim Karlovcima, rodnom mestu Branka Radičevića.

Peti međunarodni novosadski književni festival, koji će trajati od 30. avgusta do 2. septembra, okupiće oko 70 proznih pisaca, pesnika, književnih kritičara i filozofa iz Nemačke, Francuske, Engleske, Mađarske, Bugarske, Danske, Slovačke, Rusije, Poljske i Srbije, a doći će i petnaestak prevodilaca iz Rumunije, Bugarske i zemlje domaćina.

Sem na Trgu mladenaca i u Magistratu, program će se odvijati i u Pozorištu mladih, Gradskoj biblioteci, sali DKV i kafeu „Bistro“. Pored pesničkih večeri, najavljen je i simpozijum „Književnost i moć: između politike i poetike“, a održaće se i dva razgovora – o savremenoj francuskoj poeziji i srpsko-bugarskoj književnoj saradnji.

Festival će otvoriti pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *