Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVI JURE PRVU TRUBU

Petrović sa Džonijem Depom

Orkestar Dejana Petrovića boriće se za Prvu trubu sveta na 50. saboru u Guči

U BOJU za Prvu trubu sveta, Srbiju će predstavljati orkestar Dejana Petrovića, najmlađeg majstora trube. Rođen je 1985. godine u Dubokom, kod Užica, u porodici u kojoj se truba prenosila sa kolena na koleno.

– U mojoj porodici svirali su pradeda, deda i pokojni otac Mićo Petrović, čuveni majstor trube, od koga sam naučio sve što danas znam o trubi – rekao je za naš list Petrović. – Sada sviramo brat i ja i nastavljamo tradiciju naših predaka. Otac mi je bio uzor, on je puno puta pobeđivao na Saboru i imao je odličan orkestar.

Orkestar Dejana Petrovića osnovan je 1996. godine, i već na prvom takmičenju u Guči došla je i prva nagrada. Otada nije prošla nijedna godina, a da ovaj mladi orkestar nije osvajao jednu od prestižnih nagrada. Petrović je dva puta do sada osvojio i „Zlatnu trubu“, dar „Večernjih novosti“, i to 2005. i 2009. godine, kada je postao dvostruki, apsolutni pobednik Guče, jer je, pored priznanja publike, dobio i nagradu žirija, odnosno Prvu trubu.

Velika mi je čast što ću predstavljati Srbiju na takmičenju za Prvu trubu sveta. Konkurencija je jaka i znamo da su trubači u osam inostranih orkestara prave zveri od muzičara. Ali, ne marimo mnogo zbog toga. Oni dolaze na naš teren i publika je na našoj strani. Vežbamo danonoćno, a sviraćemo pesmu i kolo – kaže Petrović, čiji orkestar sarađuje sa Cecom Ražnatović, Dejanom i Sašom Matićem, ali i Emirom Kusturicom.

MAJSTOR EKREM DRUGI orkestar koji će se boriti za Srbiju na svetskom takmičenju biće orkestar Ekrema Mamutovića. Kako nam je rekao, njegov orkestar već pet meseci „trenira“ za nastup u Guči. Ekrem će ove godine dobiti majstorsko pismo, pa želi da svetu pokaže kakav je virtuoz jedan majstor srpske trube. Dodaje da se nada nekoj od glavnih nagrada.

Izvor: Večernje novosti V.Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *