Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI FILM „TILVA ROŠ“ POBEDIO U SARAJEVU

Junaci filma Nikole Ležajića „Tilva Roš“

Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu (SFF) dobio je film „Tilva Roš“ srpskog reditelja Nikole Ležaića. Ovaj film osvojio je i novčanu nagradu od 25.000 evra, koju je obezbedio Savet Evrope.

Nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca dobio je Marko Todorović za ulogu u filmu „Tilva Roš“, a najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunskom filmu „Utorak, nakon Bozića“.

Specijalnu nagradu žirija dobio je „Nežni sin-projekt Frankeštajn“, reditelja Kornela Mundrucoa, film uradjen u holandsko-nemačko-austrijskoj produkciji.

U kategoriji kratkog filma nagradu „Srce Sarajeva“ dobio je film „Žuti mjesec“ hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, dok je specijalna plaketa žirija dodeljena hrvatskom filmu „Nespavanje ne ubija“ Marka Meštrovića i bugarskom filmu „Stanka ide kući“ Maja Vitkova.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je makedonsko-nemački film „Švelje“ rediteljke Biljane Gavranlieve, dok je nagradu za ljudska prava dobio film „Mila traži Senidu“ hrvatskog reditelja Roberta Tomića Zubera.

Izvor: Blic Online E.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *