Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U VIMINACIJUMU OTKRIVENA SKULPURA OD ŽADA IZUZETNE IZRADE

BEOGRAD – Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korac izjavio je da su u toku velikih arheoloških iskopavanja na Rimskom amfiteatru u Viminacijumu otkrili skulpturu od žada izvanredne izrade.

– Upravo smo ovih dana imali otkrice figure od žada od preko 35 santimetara, ali ni ova figura, nažalost, nije cela, a ono što fascinira je da je izradena u jednom komadu od žada, da je nacin izrade izvanredan, što ukazuje na radionicu koja je, ocito, bila ovde, kazao je Korac.

On je istakao da se na skulpturi vidi kako je umetnik minuciozno radio na njenom oblikovanju, ali da glava figure, kao ni donji deo trupa nisu ocuvani, da bi mogli tacno da odrede ko je on. Pošto iskopavanja intenzivno traju na tom mestu, Korac se nada da ce, možda, i to naci.

Prema njegovim recima, u blizini figure od žada, takode u amfiteatru, pronaden je i bronzani orao sa pozlatom, koji je, ocito, bio postavljen na dvokolicama.

Rimski amfiteatar u Viminaciumu je jedini amfiteatar u centralnobalkanskom i jugoistocnom delu Evrope, fascinantna je njegova velicina i stepen ocuvanosti, ocuvani zidovi su preko pet metara“, kazao je Korac i dodao da arheolozi tek dolaze do centralnog mesta, do centralne bine, koja se nalazi na dubini vecoj od 18 metara od površinske kote.

Prema njegovim recima, akustika na Viminacijskom amfiteatru, koji je mogao da ugosti 12.000 gledalaca na pozorišnim i drugim predstavama, uobicajena je za rimske amfiteatre. Ocuvani su celi kameni blokovi, cak i gvozdena osovina velikih masivnih drvenih vrata, kojima se izlazilo u arenu.

„Svakako ce od nas ovde ocekivati mnoga iznenadenja, poput figure od žada i bronzanog orla koji je ocito bio postavljen na dvokolicama tokom odredenih predstava koje su to zahtevale, a nadam se da ce tokom leta sreca još da nas podari novim otkricima, tako da ce amfiteatar svakim danom biti sve lepši“, smatra Korac.

Tome ce doprineti i nagovešten dolazak strucnjaka iz Italije sa kojima je Korac nedavno razgovarao u Veroni i sa kojima ce dogovoriti nacine konzervacije i prezentacije amfiteatra, kako bi na najbolji nacin zablistao.
Viminacijum, arheološki lokalitet nedaleko od Kostolca, na prostoru rimskog vojnog logora i prestonice provincije Gornje Mezije, nastao u prvom veku, na 450 hektara nedirnutog prostora krije u sebi ostatke hramova, trgova, ulica i kupatila, amfiteatra, palate, hipodroma.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *