Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KLASIČNE MELODRAME U DOB-u

Filmski dan „Klasične melodrame, originali“, u okviru koga će biti prikazani filmovi „Zbogom oružje“ Frenka Borzejgia i „Ljubavna afera“ Lea MekKerija, biće održan 24. jula u Domu omladine Beograd.

U saopštenju organizatora se navodi da će filmovi biti prikazani na engleskom jeziku, bez titla i da je ulaz slobodan.

„Dva filma, prve verzije ostvarenja, koje su mnogo poznatije u svojim kasnijim varijantama, na najbolji način otkrivaju genezu jednog neobično vitalnog žanra koji nije izgubio ništa od svoje popularnosti“, piše u saopštenju.

U filmu „Zbogom oružje“ glavne uloge tumače Geri Kuper, Helen Hejz i Adolf Menzu, a nastao je na osnovu Hemingvejovog romana.

Film je prva od tri adaptacije, i promovisao je Gerija Kupera u planetranu zvezdu romantičnih filmova, a najpoznatija verzija je sa Rokom Hadsonom i Dženifer Džons iz 1957. godine,

Smešten u Prvi svetski rat, film opisuje strašnu i nemoguću ljubavnu priču između Amerikanca koji se bori na strani Italijana i engleske bolničarke.

U filmu „Ljubavna afera“ igraju Ajrin Djun, Šarl Boaje i Marija Uspenskaja, a reč je o ljubavnoj priči koja počinje kao komedija, a završava se kao tragedija.

U drugoj verziji ovog filma, koja slovi za jednu od od najboljih melodrama svih vremena, igraju Keri Grant i Debora Ker, a takođe ga je režirao Leo MekKeri.

Izvor: B 92

One Response

  1. Žao mi je što nisam mogla da pogledam ponovo, ovo su filmovi moje mladosti. Iz bioskopa koji je značio svet za decu iz provincije izlazili smo crvenih očiju od plača i dugo prepričavali pojedine scene…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *