Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DUGO PUTOVAJE KROZ ISTORIJU“ NA SARAJEVSKOM FILMSKOM FESTIVALU

BEOGRAD – Dokumentarni film „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest“ reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji televizije „Si-Ti-Vi“ (SEETV), uvršten je u zvaničnu takmičarsku selekciju Sarajevskog filmskog festvala, koji će biti održan od 23. do 31. jula, najavio je producent Dušan Gajić.

On je rekao da će film, posle uspešne premijere na Međunarodnom festivalu „Zagrebdoks“ u martu, učešća na festivalu „Balkan Trafik“ u Briselu i festivalu „Beldoks“ u Beogradu, biti prikazan 25. jula u Sarajevu.

U svojevrsnom „road movie“-ju, pisci Miljenko Jergović (Hrvatska) i Marko Vidojković (Srbija) smenjuju se za volanom „juga“, u vožnji putem koji se nekad zvao autoput Bratstva i jedinstva.

Tokom 3.000 kilometara, od Triglava do Vardara, oni se bave razlikama u tumačenju istorije na području bivše Jugoslavije i istražuju kako podele u viđenju prošlosti utiču na sadašnjost i budućnost regiona.
Tokom leta film će biti prikazan i na Festivalu kreativnog dokumentarca u Herceg Novom i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – „Dokufest“ u Prizrenu.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *