Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KNJIGA O KAMELEONIMA,“ NAJČITANIJA KNJIGA U KNJAŽEVCU U MESECU MAJU

Prema podacima Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca, Knjiga o Kameleonima, Žoze Eduarda Agvaluze je knjiga meseca maja u Knjaževcu. Ova knjiga, je inače „ovenčana nagradom“ časopisa Independent za najbolji strani roman u 2007. godini. Kod nas se pojavila ove godine u izdanju „Derete“ i već je „pobrala lovorike“…

Feliks Ventura je čovek s neuobičajenom profesijom. Ukoliko vaše poreklo nije dovoljno ugledno, on će vam ga promeniti. Ukoliko vaša porodična istorija nije baš toliko slavna, koliko biste želeli da bude, Feliks Ventura može da vam izmisli novu. Feliks Ventura je prodavac prošlosti.

Smeštena u savremenoj Angoli, Knjiga o kameleonima je nastanjena likovima čije priče ostaju nerazrešene. Kao bilo ko od nas, i oni mogu da zaborave stvari koje su im se dogodile, ali i da se sećaju onih koje nikada nisu. U njihovom svetu, čini se kao da se istina menja od jednog do drugog trenutka, kao da je sama istorija na rasprodaji.

U Feliksov život ulaze vladin ministar, bivši agent državne bezbednosti, misteriozni strani fotograf i prelepa žena. Feliks posmatra kako se njihove priče prepliću, s neočekivanim i neverovatnim posledicama po sve njih.

Agvaluzin rečiti narator vodi nas na živopisno i očaravajuće putovanje kroz promenljiv pejzaž pamćenja i prošlosti, i – iz svoje jedinstvene perspektive kameleona koji živi u Feliksovoj kući – otkriva dirljivu ljubavnu priču.

Žoze Eduardo Agvaluza je rođen 1960. godine u Angoli. Trenutno najveći deo vremena provodi između Lisabona i Luande.

Njegova najpoznatija dela su Istorijski roman Zavera, kao i Tržnica prokletih i Kišna sezona.

Objavio je i tri knjige kratkih priča i zbirku poezije U srcu šume. Njegov roman Creole (Arcadia), dobio je portugalski Grand pri za književnost. Afrički Lisabon, napisan u saradnji s Fernandom Semedom i fotografom Elzom Roš, često je hvaljena knjiga o afričkoj zajednici u Lisabonu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *