Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGE ZA PLAŽU

Ako ćete ovog leta vreo asfalt zameniti nekom plažom, evo par predloga šta raditi na njoj, osim očiglednih stvari

Jul je počeo, a gde je jul tu su odmori, a gde su odmori tu su more i plaže, a gde su plaže tu su – knjige. Pošto ste izloženi visokoj temperaturi, pesku koji zbog trčkaranja dece leti na sve strane i zapitkivanjem voljenog bića svakih 10 minuta „hoćeš sendvič?“, logično je da u obzir dolazi samo lako štivo – znači nista Fjodor Ilič, ništa „Uliks“, ništa Kant. No, iako smo na odmoru to ne znači da trebamo automatski posegnuti za delima Koelja ili Brauna – mozak treba biti u stand by modu, ne skroz off. U okviru ovog štreberskog vodiča „šta čitati na plaži“ predložiću vam 3 knjige koje mi nekako baš „idu“ uz zvuk talasa u pozadini.

Peter Ames Carlin: Catch a Wave – The Rise, Fall, and Redemption of the Beach Boys’ Brian Wilson

Teško da ćete naći prikladniju knjigu za plažu od ove. Fantastična biografija jednog od najvećih autora pop muzike svih vremena, koja prati period od početka 20. veka kada je Brianov deda došao u Kaliforniju, sve do Brianovih muzičkih (i nemuzičkih) razmišljanja u prvoj deceniji ovog veka.

Odličan opis Brianovog odnosa sa svojim najbližima, od sumanutog oca Murryja, preko braće, svojih supruga i prijatelja, do odnosa sa svojom decom, nakon čega vam postaje jasnije zašto neke Beach Boys pesme zvuče baš onako kako zvuče. Knjigu je odobrio Brian lično, tako da nema sumnje u verodostojost Carlinovih podataka. Osluškujete talase, čitate Catch a Wave i npr. slušate novu ploču benda Wavves – ima li išta lepše od toga?

Jaroslav Rudiš: Grand Hotel

Ako se za Briana Wilsona može reći da je adult-child (i jedan njegov neobjavljen album se zove baš tako), gotovo isti opis bi odgovarao Flajšmanu, junaku Rudiševe knjige.

Radnja romana prati dogodovštine introvertnog Flajšmana koji živi na jednom brdu u Liberecu, u hotelu Grand, opsednut je nebom, oblacima i vremenskom prognozom i nikada nije spavao sa devojkom. Njegovo nevino i gotovo sasvim dečačko poimanje sveta (iako je u četvrtoj deceniji života) će vam sasvim sigurno izmamiti osmeh, a možda i nešto više.

Jedna topla humana priča o ljudima koji se ne snalaze baš najbolje u svetu u kom je samouverenost obavezni „odevni predmet“.

Žikica Simić: Električna zastava – Tajanstveni voz za neonsku dugu

Ono što je John Peel predstavljao za Evropu i svet, isto to (a možda i više) ljubitelji muzike sa prostora cele bivše SFRJ su pronašli u Žikici Simiću, čoveku bez koga mnogi nikada ne bi čuli za Giant Sand, Grama Parsonsa, Thin White Rope ili možda Dinosaur Jr.

Ova knjiga predstavlja zbirku njegovih novinskih tekstova iz poslednjih dvadesetak godina, tako da ako ste nešto propustili (a sigurno jeste), eto prilike da nadoknadite. Čak i ako napamet znate kompletne biografije Dylana, Neila Younga ili The Byrds, doživljaj koji imate dok čitate Žikicino tumačenje njihovog postojanja je potpuno jedinstven.

Izvor: B 92

One Response

  1. Dopada mi se ova kratka preporuka! Knjiga J.Rudiša posebno, deluje po kratkom prikazu interesantno štivo! Hvala 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *