Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BIKINI SLAVI 64. ROĐENDAN

Leto, sunce i bikini! I tako već 64 godine. Kreirao ga je, a ko bi drugi, jedan Francuz 1946. Mediji i crkva odmah su krenuli u hajku, ali onda su bikini obukle Brižit Bardo i Ursula Andres i ostalo je istorija.

U trenutku nastanka, nijedna manekenka se nije usudila da prikaže bikini. Za premijeru 5. jula 1946. Rear je iznajmio bazen za kupanje, a bikini je nosila striptizeta Mišlen Bernardini – nakon toga dobila je 50.000 pisama obožavalaca.

Luj Rear je, zapravo, bio mašinski inženjer, ali je preuzeo majčinu prodavnicu rublja i tako upoznao svet donjeg veša.

Kao promućurni poslovni čovek, Rear je za naziv svog kupaćeg kostima izabrao ime malog pacifičkog atola – Bikinija, na kome su Amerikanci, četiri dana pre njegove modne revije, isprobali atomsku bombu.

Na jeziku ostrvljana ime znači zemlja mnogobrojnih kokosa“, ali je ono tada bilo simbol nuklearnih proba. A i Rearova kreacija imala je efekat bombe – bar u svetu mode i onog što se naziva duh vremena.

U prvo vreme prodaja baš nije išla, a u katoličkim zemljama poput Italije, Španije ili Portugala, crkva je krenula u pravi krstaški rat protiv bikinija, preneo je nemački državni radio Dojče vele“.

I u SAD jedan časopis za devojke pisao je 1957. da je upravo nezamislivo da bi pristojna devojka ikada nosila nešto tako“. Francuzi su oduvek bili nešto slobodniji i tako se 1956. Brižit Bardo pojavila u bikiniju u filmu I Bog stvori ženu“ – i izazvala pravu senzaciju.

Šest godina kasnije u jednom od filmova o Džems Bondu u bikiniju je prošetala i Ursula Andersa, a taj odevni predmet od 76 kvadratna centimetra 2001. godine prodat je na aukciji za 40.000 funti.

Danas, 64 godine nakon skandalozne i senzacionalne prezentacije prvog bikinija, na kostim se više niko ni ne osvrće – eventualno na vlasnicu, ali to bi verovatno bio slučaj i da je u jednodelnom kostimu.

Jedino su Britanci nedavno usavršili bikini – zove se ten tajmer“ i ima ugrađen pipser koji svakih 15 minuta podseća vlasnicu da se okrene – kako bi ravnomerno pocrnela.

Izvor: Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *