Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GOJKU TEŠIĆU KNJIŽEVNA NAGRADA „DUŠAN VASILJEV“

Nagradu „Dušan Vasiljev“ dobio je Gojko Tešić za knjigu „Srpska književna avangarda“, u zajedničkom izdanju Instituta za književnost i umetnost i „Službenog glasnika“ u Beogradu, saopštilo je danas Društvo književnika Vojvodine.

Žiri u sastavu Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović je, posle sagledavanja naslova iz užeg izbora, jednoglasno odlučio da nagradu dodeli tom delu.

To ranije vrlo ugledno književno priznanje je, nakon prekida od nekoliko godina, lane ponovo pokrenula Skupština opštine Kikinda u nameri da to postane još jedan značajan događaj za savremenu srpsku književnost, kao i da izrazi poštovanje prema delu srpskog pesnika Dušana Vasiljeva (1900-1924).

Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu u žanrovima umetničke proze i poezije, ali i eseja, književne nauke i kritike, izdate na srpskom jeziku između dva aprila.

U obrazloženju žirija je istaknuto da je nagrađeno Tešićevo delo „jedno od najsloženijih i najprodubljenijih istraživanja srpske avangarde čije je delovanje, između dva svetska rata, obeležilo našu ukupnu kulturu i odredilo je kao naglašeno evropsku, emancipovanu i kritičku“. Posebno je značajno to što Tešić, uz uvažavanje dosadašnjih ozbiljnih istraživanja, baca novu svetlost na period 20-ih i 30-ih godina prošlog veka i na njegovo ukupno stilsko i ideološko poetičko određenje, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada će Tešiću biti svečano uručena 18. juna u Kikindi.

Izvor: Tanjug /RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *