Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENI OSTACI ANTIČKOG PUTA VIA MILITARIS NA KORIDORU 10

Radovi na izgradnji koridora 10

U okviru zaštitnih arheoloških istraživanja na jednoj od četiri ranije registrovane lokacije na trasi Koridora 10, istočno od Dimitrovgrada, arheolozi su otkrili ostatke 2.000 godina starog antičkog rimskog puta Via militaris.
Radovi na izgradnji Koridora 10

Zaštitna arheološka istraživanja u saradnji sa Arheloškom zbirkom u Dimitrovgradu oraganizovao je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Radovi su počeli pre mesec dana.

Na prva tri nalazišta, na području sela Gradinje, otkriveni su nalazi iz turskog perioda, kao i nešto malo iz vremena praistorije. Međutim, kada se ekipa arheloga i saradnika, kojom rukovodi dr Miroslav Lazić, viši naučni saradnik u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, preselila nešto bliže gradu, otkrila je 2.000 godina stare ostatke čuvenog antičkog puta Via militaris.

* Prema do sada otkrivenim nalazima, stari antički put bio je kaldrmisan i širok osam metara

Arheolozi se trude da u okviru raspoloživih sredstava i vremena istraže što veći deo trase kako bi ovaj značajan arheološki spomenik zaštitili od uništenja tokom izgradnje autoputa.

Sredina juna je planirani rok za završetak zaštitnih arheološka istraživanja, ali će, verovatno, doći do dogovora i korekcije rokova, dok se arheološko nalazište istraži kako to treba da se uradi, izjavio je dr Lazić.

* Istovremeno se ozbiljnija iskopavanja obavljaju i na lokaciji u neposrednoj blizini otkrivenog puta, za koji se pretpostavlja da potiče iz praistorijskog perioda

Rukovodilac arheološkog tima je sa zadovoljstvom istakao da se antički Via militaris ponovo pojavio u vreme početka priprema za obeležavanje 17 vekova donošenja Milanskog edikta, kojim je Konstantin I Veliki, jedan od najvećih rimskih imperataora, inače rođen u Nišu, prvi put zvanično priznao hrišćansku crkvu.

„Izvesno je da je i Konstatntin desetinama puta prolazio ovuda na putovanjima ka Istoku i na povratku u Rim. Ovaj mali arheološki dragulj biće lep poklon svemu što se sprema za proslavu te važne godišnjice“, istakao je dr Lazić.

Via militaris

Via militaris (Put vojnika ili Vojni put) je rimski put koji je prolazio kroz mnoge veće gradove u Srbiji.

Put je od Beograda (Singidunum) išao kroz Viminacijum (u bizini današnjeg Požarevca), Niš (Naissus), Sofiju (Serdica), Jedrene (Hadrianopolis) sve do Carigrada.

Ovaj put je bio povezan sa Ignjatijevim putem (lat. Via egnatia), preko doline reke Vardar. Trasa puta kroz današnju Srbiju izgrađena je 33. godine, dok je deo trase kroz Trakiju izgrađen između 29. i 61. godine.

Via militaris je bio put širok 9 koraka ili oko 6 metara, popločan kamenjem ili posut peskom.

Za prelaze preko reka bili su izgrađeni kameni mostovi, dok su za obezbeđenje i udobnost putnika podizana prenoćišta (mansio), stanice (mutacio) za promenu konja i kola, dok su za nadgledanje puta podizana mnogobrojna utvrđenja u obliku četvorougla sa okruglim kulama.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *