Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KLEPTON I VINVUD U BEOGRADSKOJ ARENI

Velikan električne gitare Erik Klepton održaće sutra koncert u Beogradskoj areni u tandemu sa Stivom Vinvudom, s kojim je pre 39 godina svirao u grupi „Blajnd fejt“.

Ovi muzičari sa solističkim karijerama svetskog ranga su prošle godine krenuli na zajedničku turneju. Na njihovim koncertima može se čuti izbor Kleptonovih solo hitova, pesme kratkotrajnog ali uticajnog „Blajnd fejta“, kao i pesme koje je Klepton snimio sa grupom „Derek end d dominouz“.

Klepton se prema mnogim kritičarskim listama smatra za jednog od najboljih gitarista svih vremena, i jedini je muzičar koji je u rokenrol „Kuću slavnih“ primljen tri puta: kao solo izvodjač i kao član grupa „The Yarbirds“ i „Cream“.

Vinvud, nekadašnji pevač „Blajnd fejta“ i bivši član cenjenih grupa „Spenser Dejvis grup“ (Spencer Davis Group) i „Trefik“ (Traffic) bio je tokom 1980-ih vrlo istaknut vokalni solista, a 2008. godine je uvršten na 33. mesto najboljih pevača na svetu po izboru magazina „Roling stoun“.

Klepton je rodjen 1945. godine u engleskom gradu Ripli, a sa 18 godina je postao član grupe „Jardbrds“ (The Yardbirds) u kojoj su takodje svirali gitarski velikani Džef Bek (Jeff Beck) i Džimi Pejdž (Jimmy Page). Potom se priključio „Bluzbrejkersima“ (Bluesbreakers) Džona Mejla, a svetsku slavu je stekao u drugoj polovini 1960-ih kao član visokotiražne grupe „Krim“ (Cream).

Pre no što je početkom sedamdesetih pokrenuo solo karijeru, Klepton je bio u još dve grupe – „Blajnd fejt“, koja je snimila samo jednu ploču, i „Derek end d Dominouz“, s kojom je ovaj gitarista napravio svoj verovatno najveći hit – „Layla“ (1970).

Za najuspeliji medju 18 Kleptonovih solo albuma obično se smatra „461 Ocean Boulevard“ (1974) na kojem se nalazi hit obrada pesme Boba Marlija (Bob Marley) „I Shot The Sherrif“.

Posle raspada „Blajnd fejta“, pionirske grupe u spajanju roka i bluza, gitarista i pevač Stiv Vinvud je doživeo zvezdane trenutke kao solo izvodjač – pre svega sa albumom „Higher Love“ i istoimenim singlom koji je bio jedan od najvećih hitova 1986. godine. Za album i pesmu, Vinvud je dobio dve nagrade „gremi“.

Koncert Vinvuda i Kleptona počeće u 21 sat.

Izvor: S-media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *