Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIKOLI MORAVČEVIĆU URUČEN „RASTKO PETROVIĆ“

BEOGRAD U Udruženju književnika Srbije je svečano uručena nagrada “ Rastko Petrović“ za životno delo profesoru svetske književnosti na Univerzitetu u Čikagu Nikoli B. Moravčeviću.

Nagradu, koju je 1996. ustanovila Matica iseljenika Srbije, uručili su Morvačeviću predsednik žirja akademik Matija Bećković i predsednik Matice Radivoje Dabić.

Moravčević, koji je bio je osnivač katedre za slavistiku na čikaškom Univerzitetu i glavni i odgovorni urednik jedinog naučnog časopisa u Americi posvećenog srpskoj kulturi (Serbien Studies), objavio je pet romana kojima je, prema oceni žirija, doprineo novom viđenju prošlosti srpskog naroda.

Bećković je kazao da je primereno što je nagrada za pisce iz rasejanja ponela ime Rastka Petrović koji je obišao sve krajeve na Balkanu gde žive Srbi, prešao peške Albaniju, bio pariski đak, putovao po Africi, bio konzul u Čikagu, poslanik u Vašingtonu, poznavao mnoge slavna imena i družio se sa našim piscima koji su živeli izvan zemlje a preminuo je u Americi.

Isto je tako logično, smatra Bećković, što je priznanje dobio Moravčević jer ne samo da je jedan od najuglednijih pisaca već je i nezvanični konzul Srbije među zemljacima u kraju gde živi već tri decenije, kao jedna od najumnijih Srba u Americi.

Vlasnik izdavačke kuće „Arhipelag“ koja je do sada objavila četiri Moravčevićeva romana i književni kirtičar Gojko Božović konstatovao je da autor, koji kao i svi drugi pisci u rasejanju u stvari „prebiva u svom jeziku“, vraća ugled žanru istorijskog romana.

Laureat je poručio da je „pisanje u tuđini čin pobune protiv nigdine u vremenu i prostoru a otadžbinsko priznanjje je ogromna počast“.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *