Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„LIFKA“ KOSTI GAVRASU I GORANU MARKOVIĆU

BEOGRAD – Nagrada „Aleksandar Lifka“ koja se dodeljuje svake godine na festivalu evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ove godine dodeljena je rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu iz Francuske i Goranu Markoviću iz Srbije.

U saopštenju organizatora Festivala se navodi da će laureatima nagrada biti uručena tokom Festivala evropskog filma na Paliću, na kome će Gavras i Marković biti gosti.

Francuski reditelj, scenarista i producent grčkog porekla Konstantin Kosta Gavras dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Oskar za najbolji adaptirani scenario, zajedno sa Donaldom Stjuartom (Donald Stewart), za ostvarenje „Nestao“, Zlatna palma na Filmskom festivalu u Kanu za isti film kao i nagrade Zlatni medved na Filmskom festivalu u Berlinu za film „Muzička kutija“.

Srpski reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade su dve Zlatne arene u Puli za filmove „Već viđeno“ (1987) i „Sabirni centar“ (1989), nagrada Srebrna školjka za najbolju režiju na Filmskom festivalu u San Sebastijanu za film „Tito i ja“ i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst „Turneja“ (2008).
Goran Marković predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *