BOTIČELIJEVI VENERA I MARS DROGIRANI?

Ivan Manojlović   Slikarstvo, Vesti

SLAVNI LJUBAVNICI NA JEDNOJ OD NAJPOZNATIJIH SLIKA NISU OPIJENI SAMO LJUBAVLJU

LONDON - Slavni ljubavnici na jednoj od najpoznatijih slika u londonskoj Nacionalnoj galeriji možda nisu samo opijeni ljubavlju, već su i pod dejstvom snažne halucinogene droge.

Venera i Mars sa Botičelijeve slike dugo su smatrani simbolom “osvajačke i civilizovane snage ljubavi”, ali novi dokazi upućuju na zaključak da bi ta slika mogla da sadrži subverzivnu poruku o upotrebi droge, piše Tajms.
Stručnjaci su ustanovili da je biljka koju u ruci drži vragolasti satir u donjem desnom uglu slike u stvari vrsta dature stramonium, halucinogene biljke koja izaziva nekontrolisano ponašanje i tera ljude da sa razgolićuju.
Voćku, čije je dejstvo podrobno opisano u starogrčkim tekstovima, uočio je Dejvid Belingem, programski direktor sa Sotbijevog Instituta za umetnost. On je pokazao Botičelijevu sliku jednom stručnjaku za hortikulturu koji je identifikovao biljku, poznatu i pod nazivom “jabuka sa trnjem” i “đavolja truba”.

U tekstu pored slike koja je izložena u Nacionalnoj galeriji piše: “Prikaz preljubničke veze, jer je Venera bila žena Vulkana, boga vatre, ali sa moralnom porukom s obzirom da je reč o osvajačkoj i civilizovanoj snazi ljubavi”.

Belingemovo otkriće baca jedno sasvim novo svetlo na poruku koju je Botičeli želeo da prenese svojim remek delom.

“Voće biljke kao da se nudi posmatraču. Botičeli je, inače, koristio biljke na slikama kao simbole, izjavio je Belingem listu Tajms.

Izvor: Glas javnostiPostavite komentar