Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MONOGRAFIJA O PAJI JOVANOVIĆU

U Konaku kneginje Ljubice predstavljen prvi tom monografije o velikom slikaru Paji Jovanoviću, iz pera Nikole Kusovca, istoričara umetnosti, dugogodišnjeg istraživača i poznavaoca njegovog dela.

Prvi tom monografije „Paja Jovanović“ koja je posvećena 150. godišnjici rođenja tog srpskog slikara, predstavljena je u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, i tom prilikom je najavljen njen drugi tom, za koji je rečeno da je u pripremi.

Autor prvog toma je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je rekao da su Srbi sa Pajom Jovanovićem „prvi put pokazali da nisu ratnici i borci, već da mogu da budu i umetnici“.

Prema njegovim rečima, Jovanovićev rad (1859-1957) je bio predmet sporenja, i neki su ga ocenjivali kičerskim, ali je on sam bio „oličenje razumevanja“ – čovek dovoljno fleksibilan da dobije priliku da slika cara Franju Josifa, Karađorđeviće i Josipa Broza Tita, a koji na polju estetike ostaje svoj.

Kusovac je takođe ukazao da su se u Londonu, u prvoj polovini osamdesetih godina 19. veka o Jovanoviću pisali panegrici, dok se u Srbiji, u isto vreme, njegove slike nisu kupovale, a da je to krenulo tek pošto je patrijarh Georgije Branković naručio od njega grandioznu istorijsku kompoziciju „Seoba Srba pod patrijarhom Čarnojevićem“.

Monografija je kapitalno izdanje na 312 strana s više od 160 visoko kvalitetnih ilustracija umetnikovih slika, skica i studija, ikonostasa, ličnih predmeta, dokumenata, diploma, fotografija modela i ličnih fotografija, saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Kao dugogodišnji istraživač i poznavalac Paje Jovanovića Nikola Kusovac je u knjizi opisao malo poznate scene iz njegovog privatnog i javnog života.

U pripremi i drugi tom monografije

Prateći slikarev život od rođenja, skromnih početaka i uspona do najmlađeg srpskog akademika i slikara svetskog glasa i renomea, Kusovac je čitaocu hronološki ponudio jedinstvenu sliku umetnikove ličnosti.

Prema rečima Tatjane Bošnjak iz Narodnog muzeja, u pripremi je drugi tom monografije – sistematski katalog Jovanovićevih dela, a njen autor je kustos Narodnog muzeja Petar Petrović.

Paja Jovanović je rođen u Vršcu 1859. Slikarstvo je diplomirao na Umetničkoj akademiji u Beču, a puno je putovao po Balkanu i pun utisaka stvarao žanr-slike.

Za sliku „Ranjeni Crnogorac“, izloženu na godišnjoj izložbi Akademije u Beču 1883. dobio je prvu nagradu i carsku stipendiju.

Godine 1895. dobio je dve značajne porudžbine za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da bude održana u Budimpešti 1896.

Vlada kraljevine Srbije poručila mu je oko 1900. godine, za Svetsku izložbu u Parizu, da izradi istorijsku kompoziciju „Krunisanje cara Dušana 14. aprila 1346. godine“, za koju je dobio zlatnu medalju.

Umro je 1957. u Beču, a urna s njegovim pepelom, po njegovoj želji, preneta je u Beograd.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *