Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VA\NIJA JE MUZIKA OD MOG DOBROG IZGLEDA

Sol Gabetu nastupa sa Beogradskom filharmonijom

Večeras (20) na Kolarcu nastupa Sol Gabetu, poznata čelistkinja sa Beogradskom filharmonijom. Argentinsko-francusku čelistkinju, čiji koreni sežu u Rusiju, Sol Gabetu kritika hvali zbog tona, muzikalnosti, načina izvođenja, a međunarodna štampa uzdiže i nesvakidašnju lepotu plavokose čelistkinje, njenu erotičnu auru.
Raduje me moj prvi nastup u Srbiji
– kaže Sol Gabetu za „Blic“

Govoreći za „Blic“o programu koji izvodi na Kolarcu, Sol Gabetu kaže:“Izvešću Elgarov končerto za violončelo. U poslednje vreme dosta sam se bavila Elgarovim končertom za violončelo. Moja izvedba je snimljena i izdata u martu, to delo je često zastupljeno na mojim koncertima…Ono je jedno od najboljih muzičkih delâ koja se mogu naći na repertoaru za violončelo i predstavlja savršenu ravnotežu između violončela i orkestra .

Sol Gabet muzicira na skupocenom instrumentu o čemu veli:“Violončelo sam dobila od jedne veoma darežljive osobe, gospodina Karla Rana. Ali ne mislim da me ta činjenica preterano opterećuje. Muzičar uvek ima intimno poseban odnos prema instrumentu na kome svira bez da li je njegov ili ne.“

Upitana za svoj vizuelni identitet, odnosno lep izgled kao otežavajuću ili olakšavajuću okolnost u karijeri Sol Gabet napominje:„Znam da vreba opasnost od toga da me ljudi etiketiraju kao ‘ona violončelistkinja koja dobro izgleda’, ali ja pokušavam to da izbegnem. Takva sam kakva sam, uključujući i moj izgled, karakter i, naravno, moje veštine i moj talenat. Nadam se da je publici pre svega važna muzika koju izvodim, pošto je to ono što i želim.“

Muzičku scenu Srbije, kaže, ne poznaje dovoljno I dodaje da ovde nastupa prvi put što kod nje budi posebnu znatiželju i uzbuđenje.

Na pitanje koji je trenutak u svojoj karijeri vidi kao preloman i kakav je njen odnos prema takmičenjima a kakav prema snimanju CD-ova, odgovara:„Nagrada za mlade umetnike koju sam dobila (Crédit Suisse Young Artists-Award) 2004. godine sigurno je bila nešto kao početak moje karijere. Dobila sam priliku da sviram sa Bečkom filharmonijom, što je bilo sjajno! Ali mislim da je moj audio snimak 2007. bio sledeći korak. Takmičenja vam uglavnom daju mogućnost da muzičkoj sceni pokažete talenat, dok su ploče način da pridobijete publiku.

Izvor: Blic Online A. Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *