Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SEĆANJE NA MUCIJA

Otvoren festival u Ateljeu 212

Čast da otvori festival pripala je Petru Kralju

U Ateljeu 212 sinoć je svečano otvoren sedmodnevni festival „Mucijevi dani“ kao uspomena na proslavljenog reditelja i nekadašnjeg upravnika ove pozorišne kuće Ljubomira Mucija Draškića. Otvorivši šampanjac pred brojnim umetnicima glumac Petar Kralj poželeo je svima da uživaju u predstavama.

– Lepo je što ovi dani nose Mucijevo ime jer se ono ogleda u gotovo svim žanrovima. Pored svoje 31 režije, Muci je gotovo anonimno doterao, prerežirao i upristojio mnoge predstave, kako bi uopšte mogle da izađu na pozornicu. Muci je tri puta režirao komade Ace Popovića ali oni nisu bili po ukusu – podsetio je prisutne Petar Kralj i našalio se da premijera „Pazarni dan“ Ace Popovića kojom je sinoć otvoren festival ne doživi istu sudbinu. Nakon koktela, veliki broj posetilaca tiskao se da uđe u salu, a među njima je bilo najviše glumaca, reditelja i političara. Kad su se svetla ugasila prisutni su mogli na nešto više od sat vremena, koliko traje predstava „Pazarni dan“ u režiji Egona Savina, da „zavire“ u ’30. godine prošlog veka u vreme političkih nemira u kraljevini.

Scena iz predstave „Pazarni dan“

Specifičan Popovićev jezik koji je oštar i komičan govori o društvu prepunom umišljenih političara koji svom narodu prodaju maglu i iznose ga na Pazar. Junaci, koje između ostalih igraju Ljubomir Bandović, Anita Mančić, Gordan Kičić…, se po cenu patnje i života zalažu za pomalo nejasne političke ideje o srećnom društvu.

Izvor: Blic Online A. B. – M. R Foto: M. Perić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *