Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TITO – NEPRESUŠAN IZVOR TAJNI

Knjiga „Tito – strogo poverljivo“ Zvonimira Despota i Pera Simića biće predstavljena 17. maja u Knjižari-galeriji „Glasnik“.

Srpsku verziju ove, inače prve zajedničke knjige jednog srpskog i jednog hrvatskog autora u poslednjih pola veka, objavila je izdavačka kuća „Službeni glasnik“, dok je za hrvatsku verziju zadužena Izdavačka delatnost „Večernjeg lista“.

Kako je najavio „Službeni glasnik“, reč je o knjizi kroz koju će čitaoci upoznati Tita iz prve ruke, kroz 253 manje poznata ili sasvim nepoznata dokumenta. Jedan od takvih je i njegov krsni list. Titovo poreklo i mesto rođenja do sada su smatrani jednom od najvećih tajni njegovog života.

Sakupljena dokumenta svedoče i okolnostima pod kojim je Moskva postavila Tita za generalnog sekretara CK KPJ, a navedene su i činjenice o sukobu sa Staljinom kao i podaci o njegovim platama, autorskim honorarima i dečjim dodacima.

Pored oba autora, o knjizi će govoriti i direktor Izdavačke delatnosti „Večernjeg lista“ Domagoj Cerovac i istoričar Instituta za savremenu istoriju Srđan Cvetković.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *