Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SEĆANJE NA MIROSLAVA ČANGALOVIĆA

NARODNO POZORIŠTE

Program Sećanje na Miroslava Čangalovića(1921-1999), operskog prvaka koji je svojim raskošnim, prijatno obojenim basom, obeležio zlatni period beogradske Opere (1954-1969), biće održan 15. maja u podne na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

U koncertnom omažu na operskog pevača koga su kritičari i istoričari smatrali, posle Šaljapina, najboljim Borisom Godunovom i velikim interpretatorom likova iz ruskih opera, koji je za tri decenije pevačke karijere stvorio impozantnu galeriju likova, jednog od najznačajnijih vokalnih umetnika u istoriji srpske muzike, učestvovaće Radmila Bakočević, Radmila Smiljanić, Dušan Trbojević, Živan Saramandić, Miomir Nikolić, Siniša Pajić i Aleksa Vasić.

Čangalovićev operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom.

Medju njegovim najpoznatijim ostvarenjima nalaze se uloge Borisa Godunova, iz istoimene opere Musorgskog, i Dosifeja, iz opere „Hovanščina“, istog kompozitora.

Njegov koncertni repertoar je obuhvatao ukupno 520 kompozicija – solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, čiji je veliki deo sačinjavalo premijerno izvodjenje mnogih dela jugoslovenskih kompozitora.

Koncertna karijera Čangalovića trajala je više od 40 godina i sastavljena je od oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i oko 160 koncerata širom sveta.

Čangalović je preminuo 1999. godine u Beogradu.

Izvor: Tanjug/S – media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *