Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DIEGO EL SIGALA NA KOLARCU

ŠPANSKI FLAMENKO PEVAČ PRVI PUT U BEOGRADU

Na svom prvom susretu sa beogradskom publikom El Sigala promoviše album „Dos Lagrimas“ sa svojom petočlanom pratećom grupom

BEOGRAD – Jedan od najpoznatijih flamenko pevača Dijego el Sigala (Diego el Cigala) gostovaće prvi put u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini večeras u okviru ciklusa koncerata Velikani muzičke scene – World music.

Flamenko zvezda El Sigala za koga njegov slavni sunarodnik gitarista Pako de Lusija (Paco de Lucia) kaže da „ima jedan od najlepših flamenko glasova, glas slasti koji struji kroz sve što peva. On greje vaše srce dok ga slušate“, na svom prvom susretu sa beogradskom publikom promovisaće album „Dos Lagrimas“ sa svojom petočlanom pratećom grupom.

Sigala je ovim albumom na kome vrhunski kubanski i španski muzičari reinterpretiraju popularni bolero, koplu i tango, postigao veliki uspeh. Album je distribuiran zajedno sa dnevnim listom „El Pais“ i ta nova vrsta prodaje luksuznog kompakt diska sa bogato opremljenom knjižicom, fotografijama, intervjuom postigla je neverovatan uspeh kao i turneja na kojoj je predstavio album širom sveta.

Koncert na Kolarcu je među poslednjim u nizu kojim Sigal promoviše taj album.

Sigala (42) je u rodnom Madridu kao tinejdžer pobedio na takmičenju za mlade pevače flamenka i ubrzo je počeo da peva za dobro poznate flamenko igrače. Muzičari kao što su Kamaron, Tomatito, Herardo Nunjez i Vinsent Amigo, oslanjali su se na saradnju sa njim dok su snimali svoje pesme, a 1997.godine je započeo solo karijeru albumom „Undebel“.

Drugi album „Entre varete y canasta“ snimio je 2000. godine, a ubrzo i „Corren tiempos de alegrda“. El Sigala je 2002. godine osvojio jednu od najprestižnijih koncertnih dvorana Teatar Real u Madridu, a pesme sa tog koncerta, na kojem je učestvovao i Ninjo Hozel, postale su njegov manifest flamenka.

Iste godine premijerno je predstavljen album „Lagrimas Negras“ u pozorištu Gusman u Majamiju.Već sledeće godine ovaj album je od intimnog, nepretencioznog i spontanog projekta prerastao u nezaustavljiv hit koji je prevazišao granice flamenka i latino muzike i postao deo brenda koji vole stotine hiljada ljudi širom sveta.
Odajući poštu jednom od najvećih slikara svih vremena, Pablu Pikasu, Sigala je 2005. godine snimio flamenko album „Pikaso u mojim očima“ na kome su mu saradnici bili de Lusija, Tomatita, Gonzales i Amador.

Album je proglašen za disk godine u Španiji i Venecueli a istu sudbinu je naredne godine doživela i kompilacija Sigalove muzike objavljena na pet diskova.

Među brojnim nagradama popularnog flamenko pevača posebno se izdvajaju dve Gremi nagrade i pet nominacija za nagradu latino Gremi.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *