Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRIČA O SIMBOLU LJUBLJANE

„Nebotičnik“, jedan od simbola Ljubljane, nedavno je proslavio 80 godina, koji je, kada je podignut, bio najviša građevina Evrope. Arhitekta Vladimir Šubič je svojim delom slovenačku arhitekturu pokrenuo iz ravnodušnosti, smatraju njegove kolege.

Jedan od arhitektonskih simbola Ljubljane, „Nebotičnik“, nedavno je proslavio 80. rođendan. Arhitekta Vladimir Šubič je svojim neboderom u jednom naletu „amerikanizovao“ Ljubljanu i uspostavio novu vertikalnu dominatnu građevinom od sedamdeset metara visine, umesto dotadašnje – Starog grada, piše u autorskom osvrtu Polone Balantič sa RTV Slovenije.

Nebotičnik nekad

„Nebotičnik“ je građen od 1930. do 1933. godine i u to vreme je, po oceni autorke, Ljubljana krenula na put ka velegradu. Kada je otvoren, februara 1933. godine, bio je najviša građevina Evrope.

Šubič, inače praški đak, po rečima ondašnjeg istoričara arhitekture Frana Šijanca, pokrenuo je arhitekturu Slovenije iz ravnodušnosti.

Naime, zgrada „Nebotičnika“ je podelila ondašnju građansku, ali i stručnu javnost Ljubljane. Nije bilo balansa. Ljudi su bili ili za, ili protiv, ali kako je Šijanc rekao, „ravnodušnih nije bilo“.

Šubič je posle rata pao u nemilost novih vlasti i svoju karijeru prosperitetnog arhitekte zamenio poslom građevinskog radnika na pruzi Brčko-Banovići. Tu ga je u 52. godini, na potezu između Lukovaca i Dobrnje, 1946. zadesila smrt od infarkta, piše u tekstu.

Nebotičnik sad

Ni njegov simbol Ljubljane u poslednje vreme ne prolazi najbolje, jer je po pisanju autorke, usled zapuštenosti „Nebotičnik“ postao „slovenačka sramota“.

Uz Jožeta Plečnika, autora čuvenog „Tromostovja“, Vladimir Šubič se smatra arhitektom koji je najviše promenio izgled Ljubljane.

izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *